Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) a felnőttképzésben résztvevő cégekről

Nemrégiben egy kutatás arra derített fényt, hogy a cégek rugalmasabb felnőttképzést szeretnének. Úgy vélik, ez jobban ösztönözné a gazdasági szereplőket dolgozóik képzésére, továbbképzésére és mindezek támogatására.

Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) egyetért a tekintetben, hogy az online tanulás jól használható a felnőttképzésben és ki kellene aknázni ezeket a lehetőségeket. A kutatásban megkérdezettek fele jól megtervezett, tudatos folyamatként jellemezte saját képzési gyakorlatát. Ugyanakkor a képzési időt rövidítenék és sokkal jobban kihasználnák a digitális oktatás adta előnyöket. A munkaadók úgy nyilatkoztak, hogy a fizikai munkát végzők esetében a precizitást, pontosságot, önálló munkavégzés képességét és a terhelhetőséget értékelik a leginkább. Érthető módon az idegen nyelv ismerete és a digitális tartalmak létrehozása nem lényeges tényező esetükben. Éppen ezért utóbbiakra nem is kell nagy hangsúlyt fektetni. Viszont az fontos, hogy a tanultakat a dolgozók át tudják helyezni a gyakorlatba.

A technológia egyre szélesebb körű elterjedése, az automatizáció gyors fejlődése folyamatos változásokat eredményeznek, így szükséges, hogy a változásokhoz a munkavállalók és munkaadók egyaránt alkalmazkodni tudjanak és a képzések is ehhez igazodjanak. Ennek egyik kiváló módja az online tanulás lehet, ami sokak szerint a jövő képzési formája. Zsuffa Ákos a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szintén egyetértett abban, hogy a megoldást az internetes tanulás jelentheti, amely a felnőttképzésben is kiválóan alkalmazható. A szervezet ezenkívül a cégekhez hasonlóan az önálló felnőttképzési jogszabály megteremtését is szorgalmazná az eredményesebb képzés érdekében. Zsuffa Ákos szintén szeretné a pozitív változásokat!