Tényleg lefagyasztották? Érdekességek Walt Disney-ről

Walt Disney úgy tudta vászonra vinni a mesék világát, ahogyan azóta is csak nagyon kevesen. Bár a tündérmesékhez kapcsoljuk a nevét, valójában egy eltökélt üzletember volt, akit vádolták antiszemitizmussal és rasszizmussal is. Azt azonban nem lehet tőle elvitatni, hogy ha Amerika a világ szórakoztatóiparának legnagyobb exportőre, akkor a termékek legnagyobb szállítója ő volt.

Mickey egér a rajzfilmek történetének legikonikusabb alakja, akit egy sikertelen tárgyalás után rajzolt meg Walt Disney 1928-ban. A Mortimer nevet adta neki, de felesége, Lily túl nagyképűnek találta az egér nevét, ezért javasolta, hogy változtassák meg Mickey-re, ami sokkal barátságosabban hangzik. Talán éppen ez kellett ahhoz, hogy a piros nadrágos egér elinduljon és meghódítsa a világot.

Nem nagyon hangoztatták, pedig az a Mickey egér, akit ma ismerünk, nem Walt Disney alkotása. Az eredeti sokkal inkább hasonlított egy hosszú orrú patkányhoz, mintsem egy bájos egérhez. Mickey végleges formáját a holland rajzolónak, Ub Iwerks-nek köszönhetjük. A jól ismert Disney aláírásról eszünkbe se jutna, hogy Walt Disney-nek semmi köze hozzá. A szépen formázott szignót más rajzolók készítették, sőt, az a pletyka járta, hogy Walt Disney még csak lemásolni sem tudta a míves aláírást.

A legelterjedtebb mítosz Walt Disney-vel kapcsolatban, hogy lefagyasztatta magát halála után. Ez azonban csak városi legenda. 1966. december 15-én tüdőrákban hunyt el, két nappal később elhamvasztották. A legelső fagyasztásra a történelemben csak később, 1967-ben került sor.