Szódabikarbónával a dugulás ellen

A lefolyó tisztítására sokan drágábbnál-drágább vegyszereket vásárolnak, holott van ennél olcsóbb megoldás is, méghozzá egy hatásos otthoni praktika.

A szódabikarbóna jótékony hatásáról itt többet olvashat. Dugulás sajnos bármikor történhet otthonunkban, erre pedig nem igazán lehet felkészülni. Kivéve abban az esetben, ha tudatában vagyunk olyan otthoni praktikáknak, melyek segítségével elháríthatjuk a dugulást. A legjobb, hogy az otthoni praktikák nem kerülnek csillagászati összegekbe, ráadásul közel olyan hatásosak, mint a bolti vegyszerek. Sokan egyből kétségbeesnek, ha bármilyen probléma áll elő és meg sem próbálják saját maguk elhárítani a dugulást, hanem egyből szerelőt hívnak. Viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy a legkisebb problémák elhárítása is komoly költséget von maga után, ráadásul sokszor a szerelőre napokat kell várni.

Semmi másra nem lesz szükségünk csak egy nagy adag szódabikarbónára, valamint ecetre. Az eldugult lefolyóba helyezzünk bőven szódabikarbónát, majd erre öntsünk kb. 2-3 deciliter ecetet. Ez a kettő vegyület rövid időn belül elkezd forrni, melynek hatására a lefolyóban megduzzad és a csöveken található szennyeződéseket eltávolítja. Hagyjuk így állni, kb. 20 percig, majd ezt után bőven öblítsük le forró vízzel, hogy a levált szennyeződéseket eltávolítsuk a csövekből. A szódabikarbóna és az ecet elegye nem csak a szennyeződéseket távolítja el, de a különféle bacilusokat is, mivel fertőtlenítő hatással is rendelkeznek. Ha a jövőben szeretnénk elkerülni a hasonló problémákat, akkor havonta legalább egy alkalommal használjuk a szódabikarbónát, melyhez adjunk citromlevet. Amely szintén fertőtlenítő és zsíroldó hatással rendelkezik és jó illatot is áraszt.