Kuplung készlet minden típusú autóhoz

Igen kellemetlen, ha valami tönkremegy az autón, mivel az esetek nagy részében költséges a javítás, az alkatrészeket pedig csak drágán lehet beszerezni az üzletekben.

Kuplung készlet más néven tengelykapcsoló. Alapvetően a kuplung három részből áll, még pedig kinyomócsapágy, kuplung tárcsa és kuplung szerkezet. A működési elv egyszerű, benyomjuk a kuplungot, a kapcsolat pedig megszakad a motor és a sebességváltó közt, a kuplung tárcsa eltávolodik a kuplung szerkezettől. Ha nem tudjuk megszakítani a kapcsolatot, akkor az egyértelmű jele a kuplung elhasználódásának. A kuplungokat tekintve két különböző változatról beszélhetünk, még pedig egy tárcsás és többtárcsás kuplungokról. A kuplung szerkezetet csavarokkal rögzítik a lendkerékhez, ami a motor főtengelyének végén van. A kuplung szerkezetben a nyomólap szorítja a lendkerékhez a kuplungtárcsát. A kuplung harmadik része, vagyis a kuplung tárcsa viszi át a nyomatékot a sebességváltó nyelestengelyére.

Az egyik legnépszerűbb kuplung alkatrész gyártó a Luk, mivel minden negyedik autóba Luk kuplungot szerelnek. A Luk vállalatcsoport székhelye a németországi Bühl városában található. Megalakulása óta számos országban található leányvállalata, mint például Nagy-Britannia, Brazília, Kína, Franciaország és hazánkban is. A Luk nem csak beszállítója, hanem elismert fejlesztési tagja is a világ vezető motorgyártóinak. Magyarországon 1996-ban alakult meg a cég hazai leányvállalata Szombathelyen. A Luk termékskáláján megtaláljuk a kuplungtárcsákat, kuplungszerkezeteket és a kettőstömegű lendkerekek különféle változatait. Ha új kuplungra van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu weboldalra, ahol 47 gyártóhoz tud kuplung készletet keresni.