Office 365 és az adatok biztonsága

A felhős szoftverek kapcsán a legtöbb vállalkozó rögtön az Office 365 programcsomagjára asszociál. Nem csoda, hisz rengetegen használnak irodai programokat, a felhős Office szolgáltatások pedig már-már észrevétlen módon váltották le az elmúlt években a hagyományos, telepített Office-t.

Office 365 kapcsán sokan nyugodtan tevékenykednek, mivel abban a tévhitben élnek, hogy a Microsoft automatikusan menti az adatokat. Azonban nem ért tisztában lenni vele, hogy a Microsoft kizárólag a szoftverért vállal felelősséget, nem pedig az adatokért. Ugyanis az adatok épsége, biztonsága és egyben mentése, mind a felhasználó felelőssége. Ha egy vállalkozás Office 365 fájljai bármilyen okból kifolyólag elvesznek, akkor a többség a Microsoft viszonteladó partneréhez fordul. Csodát viszont tőlük sem feltétlenül lehet várni. A védtelen Office 365 fájljaiban okozott kár helyreállítása gyakran csak részeredményekkel jár és meglehetősen költséges. Ráadásul egyre gyakrabban hallani, hogy a Microsoft viszonteladó partnerek sincsenek biztonságban.

Ezek szerint nincs megoldás? Szerencsére van, így nem kell megijedni. A megoldás nem más, mint a teljeskörű védelem. Az antivírus szoftver vagy a végpontvédelem sem nyújt kellő védelmet. A biztonsági stratégia meghatározó része kell legyen a biztonsági mentés. Enélkül ugyanis könnyen pórul járhat. A mentés kapcsán nem árt pár dolognak alaposan utánanézni, például, hogy a mentés kiterjed-e valamennyi használt Office 365 fájlra, valamint a mentés állapota korábbi időpontra is visszaállítható-e. Annak sem árt utána nézni, hogy a tárolt biztonsági mentés biztosítja-e az adatok teljes mértékben való helyreállítását. Érdemes olyan szoftvert választani, ahol előre beállíthatók a funkciók!