Gyertya hiba típusok az autóban

A gyújtó gyertya feladata, hogy a benzines autók motorjának indításakor a motorban összesűrített benzingőzt megfelelő ütemben begyújtsa. Akárcsak a többi alkatrész, a gyújtógyertya is meghibásodhat. Viszont a gyújtógyertya meghibásodása rendkívül árulkodó, így hamar kiderül mi a baj.

Gyertya hiba meghibásodásakor, ne legyen rest megvizsgálni a gyertyákat! Ugyanis pillanatok alatt kiderítheti, hogy mi a probléma. Ehhez tudni kell, hogy mi mire utal. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget néhány egyszerű példával. Ha megvizsgálja a gyújtó gyertyát és finom fekete koromréteget fedez fel rajta, ami megtalálható a gyertyaházon és az elektródákon is, akkor nagy valószínűséggel rosszul beállított keverékarány jelenti a problémát. Tehát érdemes ezen változtatni és az sem árt, ha a légszűrőt is ellenőrzi. A vékony, fekete olaj réteg a szigetelőcsúcson, gyertyaházon és elektródákon, akkor szinte biztos, hogy túl sok olaj van az égéstérben, vagyis konkrétan megfogalmazva a motorolaj túl van töltve. Ezt könnyen lehet orvosolni a helyes üzemanyag-olaj arány beállítása által. Ugyanakkor a motort is célszerű leellenőrizni!

Valószínűleg ijesztő látvány szembesülni vele, hogy a gyertya törött. Ha törött a gyertya az kétségkívül a szigetelőcsúcs törés jele. Ennek oka a szakszerűtlen kezelés miatti mechanikai sérülés. Talán mondanunk sem kell, hogy ilyen esetben csak a gyertyacsere jelent megoldást. Ha megolvadtak az elektródák, annak túlhevülés vagy például korai gyújtás miatti izzás lehet az oka. Ha ezt tapasztalja, akkor célszerű ellenőrizni a gyújtást, valamint a motort. Ha pedig gyújtó gyertyára van szüksége, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba, ahol kiváló minőségű termékek széles választékát találja!