Dr. Zsuffa Ákos – Mire lesz szükség a jövő munkaerőpiacán?

Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, érdekes címmel és tartalommal készített publikációt. Az emberek nagy részét érinti, hogy mi lesz a jövő munkaerőpiacán, így érthető, hogy sokakat érdekel ez a téma.

Dr. Zsuffa Ákos – a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, számtalan beszédes adattal támasztotta alá, hogy változásokra nagyon is szükség van. Ennek oka elsősorban az automatizálás és a mesterséges intelligencia térnyerése. Ennek köszönhetően sok szakma veszélybe kerülhet, az ott dolgozóknak pedig vagy továbbképzésre vagy teljes átképzésre lesz szükségük. Ez leginkább azokat a területeket érinti, ahol alapszintű kognitív készségeket használnak, valamint adatbeviteli, adatfeldolgozási, ezenkívül alapvető olvasási és számolási készségesek szükségesek. A felnőttképzési intézmények és különféle oktatási intézmények felelőssége óriási és készen kell állniuk a továbbképzésekre és átképzésekre, ugyanis a jövőben biztosan szükség lesz erre. A cégeknek pedig nem megszabadulni kell a feleslegessé vált munkaerőtől, hanem fel kell ismerni a hasznos képességeiket és ennek alapján át kell képezni őket.

Csak, hogy pár beszédes adatot említsünk, érdemes tisztában lenni vele, hogy a mai gyerekek becslések szerint körülbelül tizenötször fognak munkakört vagy munkahelyet váltani. Egy szóval számtalanszor lesz szükségük átképzésre. Csak az Európai Unión belül 2030-ig száz millió felnőttet kell újra képezni. Ez Magyarországon kétmillió felnőttet jelent és a munkaképes korúakat tekintve minden negyedik embert. Egyéb kutatások arra mutattak rá, hogy 2022-ig a munkavállalók több, mint felének átképzésre és továbbképzésre van szüksége. Egy szóval nagy szükség van minőségi képzésekre!