Minőségi játék a nagyobb élményért

Gyakorló szülőként gyakran feltesszük magunknak a kérdést, milyen játékot válasszunk a gyerekeknek. Hagyjuk, hogy ő válasszon saját magának vagy inkább befolyásoljuk a döntést?

A játék kiválasztása némi szülői gyakorlatot igényel. Sokan elkövettük már azt a hibát, hogy teljesen haszontalan gyerekjátékot vásároltunk, ami ráadásul zajt kelt, felveri az egész házat, a gyerek számára pedig nem jelent készségfejlesztő eszközt.

Legyünk körültekintőek! Olyan játékokat válasszunk, amelyek nem csak lekötik a gyermekek figyelmét, hanem fejlesztik is a képességeiket. Szerencsére ma már rengeteg fejlesztő játékot találhatunk a játékboltokban és a fejlesztojatekvilag.hu webáruházban is.

A készségeket fejlesztő játékok között megtalálhatók a mozgáskoordinációt, motorikus képességeket, kézügyességet, logikát és intelligenciát fejlesztő játékok is. Gyakorlatilag a gyermek mindennemű fejlődését elősegíthetjük valamilyen játékkal.

Ennek ellenére ne törekedjünk arra, hogy a gyerekszobát telepakoljak különféle játékokkal. Mindig megfontolt döntés legyen a játék kiválasztása, amely során szem előtt tartjuk a gyermek életkorát és a szellemi fejlettségi szintjét is. A gyártók minden egyes termék esetében jelölik, hány éves gyermekeknek szánták, de ezt nem kezelhetjük törvényszerűen. Egyes gyermekek képességei túlmutatnak a kortársaik képességein, mások kicsit lemaradnak tőle. A szülők úgy segíthetik leginkább a lemaradó gyermekük felzárkózását, ha a számára megfelelő feladatok elvégzésére ösztönzik.

Játékot vásárolni tudni kell. Akár kislányról, akár kisfiúról van, rengeteg minőségi termék közül válogathatunk, amelyek elősegítik a gyermek fejlődését. Szülőként inkább a játékok minőségére,  mintsem a mennyiségére fordítsunk figyelmet! Ne csak vásároljuk a játékokat, hanem szánjunk időt a közös játékra is!