Megfázás tünetei és hatékony kezelése

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfázást az emberek jelentős része nem veszi kellőképp komolyan, van, aki gyógyszereket sem vesz be és továbbra is jár közösségekbe. Ez rendkívül felelőtlen magatartás, ugyanis így cseppfertőzés útján tovább fertőzi környezetét.

Megfázás kellemetlen tünetei közé tartozik a köhögés, torokfájás, orrdugulás, nyákos, sűrű vagy vízszerű orrfolyás, valamint a tüsszögés. Olykor hőemelkedés is jelentkezhet. A megfázást jellemzően nem tartják komoly megbetegedésnek, így sokan nem is maradnak otthon megbetegedés esetén sem. Ez nagy hiba, mivel a megfázás kórokozói cseppfertőzéssel terjednek, tehát köhögés, tüsszögés és beszéd útján. Ezenkívül a nyállal vagy váladékkal érintkezett kéz is továbbadja a betegséget, tehát, ha megfog valamilyen közös használatú tárgyat, használati eszközt. A tünetek általában négy-tíz napon keresztül mutatkoznak. A betegség eleinte torokfájással, rossz közérzettel és fejfájással kezdődik, majd bő orrváladékozás a jellemző. Később köhögés is társul a felsorolt tünetekhez.

A megfázás nem gyógyítható betegség, csak a tüneteket lehet enyhíteni. Fontos, hogy a beteg ne járjon közösségbe, mivel a betegség fertőző, hanem maradjon otthon meleg környezetben. Az ágynyugalom is fontos a gyógyulás érdekében, különösen láz esetén. A bőséges folyadékfogyasztás elősegíti a váladék fellazítását és ürülését a szervezetből. Antibiotikum szedésének nincs sok értelme, mivel a vírusokkal szemben hatástalan. Ellenben, ha nagyon kellemetlenek a tünetek, akkor vény nélkül kapható gyógyszerekkel enyhíthetőek. Akár online is vásárolhat megfázás elleni gyógyszereket, méghozzá a gyogyline.hu webáruházból, ahol meg is tekintheti a termékeket és bővebben informálódhat felőlük!