Mai névnap az interneten bármikor

Az ünnepelt névnapos az aki megtervezi a rendezvényt és ő szolgálja ki a vendégeket, nem pedig fordítva, ahogy az a születésnapi ünnepségeken szokás. Ma már az is gyakori, hogy a partit étteremben vagy kocsmában tartják. A vendégeket gyakrabban hívják meg, mint a múltban, és bárki betérhet.

Mai névnap online bármikor megtekinthető a nevnap.eu weboldalon, tehát itt a helye nálunk ha önt is nagyon érdeklik a névnapok.  Néhol az azonos nevűek közös bulit rendeznek. Más helyeken a névnap megtartható a munkahelyen, de otthon nem. A névnapi személy ezután rágcsálni valókat hoz a többi dolgozónak, és cserébe virágokat, édességeket vagy apró ajándékokat kap ajándékba. A gyerekek finomságokat vihetnek az iskolába osztálytársaiknak és tanáraiknak. Magyarországon manapság is megünnepeljük az embert a névnapján. A névnapok ünneplésének hagyománya a keresztény egyházi hagyomány miatt jött létre. Nyilvánvalóan a születésnapok ünneplését pogánynak és keresztényellenesnek tekintették, míg a névnap ünneplését az egyházhoz és a keresztséghez fűződő kapcsolata miatt inkább elfogadták.

Magyarországon a névnapokat széles körben ünneplik, és hagyományosan nagyobb jelentőséget tulajdonítottak nekik, mint a születésnapok ünneplésének, különösen, ha az ember idősödik, mert ilyenkor már az ember nem szívesen emlékezik meg arról hány éves, a névnap viszont nem juttatja eszükbe a múló éveket. Ezek a névnapok minden helyi naptárban a katolikus szentek ünnepét jelképezik. Az év minden napjára több nevet osztanak ki és egyes nevek akár többször is megismétlődnek egy naptári évben, ilyenkor az első névnapot ünnepli, amely a születésnapja után esik. A névnapi ünnepségek hazánkban társadalmi események, hagyományosan a barátok és a család összejövetelét jelentik az ünnepelt otthonában vagy az általuk választott bárban. További részletekért és leírásért nézzen be a nevnap.eu weboldalra.