Körömvirág a kertben – Hogyan gondozzuk?

A ragyogó napra emlékeztető virág nem hiányozhat azok kertjéből, akik növényeik gyógyhatásait is szeretnék felhasználni. A körömvirág az egyik leghatékonyabb gyógynövény a bőr különböző eredetű sérüléseinek kezelésére.

A körömvirág akár fél méter magasra is megnőhet. Virágai napos, száraz időben kibontják szirmaikat, hidegben és felhők alatt pedig összezáródnak. A körömvirág alapvetően a napfényt kedveli, talaj és víz szempontjából nincsenek különleges igényei, mérsékelten öntözzük. Ha a virágok elnyíltak, vágjuk le őket és helyükbe újak fognak fejlődni.

A körömvirágot forró, napos időben gyűjtsük be, amikor a legmagasabb benne a kalendulin nevű gyantás anyag mennyisége. Rendszeresen szedjük le őket, hogy megelőzzük, hogy a növény az energiáit a magok termelésére fordítsa. Ha ez mégis megtörténik, az újonnan nyíló virágok jóval kisebbek lesznek.

Azokat a virágokat szedjük le, melyek frissen nyíltak ki, még a délelőtti órákban. Utána rögtön szárítsuk ki őket, a virág közepén tudjuk ellenőrizni, hogy van-e benne még nedvesség. A szárítás sötét és páramentes helyen történjen, mert a virágok könnyen penészednek, onnantól pedig nem használhatók.

A leszedett, megszárított körömvirágból készíthetünk tinktúrát, olajat, krémet, teát is. Néhányan allergiásak a virág összetevőire, ezért mielőtt nagyobb bőrfelületen használnánk, végezzünk próbát. Ha nem jelentkeznek allergia jelei, a körömvirág alkalmas rovarcsípés, bőrgyulladás, belsőleg pedig az emésztés javításához is.