Kell-e vizet adni a csecsemőknek?

Az újdonsült szülők jellemzően tele vannak kérdésekkel. Izgulnak, hogy mindent jól csináljanak és gyakran bizonytalanok, mert bizonyos kérdések kapcsán különféle válaszokat lehet olvasni. Ilyen kérdés, hogy kell-e a babát vízzel kínálni, melynek kapcsán jellemzően megoszlanak a vélemények.

Víz adása csecsemőknek amolyan örökzöld téma, melyről minden szülőnek, sőt gyakran a gyermekteleneknek is megvan a véleménye. Ahelyett, hogy a baba-mama csoportokban tájékozódnál, érdemes inkább szakértő véleményre hallgatni. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a baba az első fél évben kizárólag anyatejjel legyen táplálva. Ennek oka, hogy az anyatej egy komplex táplálék, étel és ital egyben. Az anyatej víztartalma teljes mértékben megfelelő, ezért nincs szükség semmiféle plusz folyadék, víz vagy tea adására, mivel a csecsemő nem szomjazik. A témában számos kutatás indult, melyek szintén az előbb említett ajánlást támasztották alá. A babának nem kell plusz folyadékot adni, hacsak nem áll fenn valamilyen speciális eset, például a baba betegsége, esetleg nyári hőség, amely indokolhatja a plusz folyadék adását. A biztonság kedvéért érdemes egyeztetni a háziorvossal vagy a védőnővel.

Na, de mikor van az a pont, amikor már ajánlott vizet adni a babának? A WHO ajánlása alapján a hozzátáplálás megkezdésével a baba esetében megjelenik a szomjúságérzet. Ez abban az esetben is így van, ha a baba fűszermenetes, sótlan formában kapja meg a húsokat, zöldségeket, püréket. A plusz folyadék adása jobb, ha tiszta víz formájában történik, a cukros italokat jobb elfelejteni. Már egészen kis korban az egészséges, tiszta vízfogyasztásra érdemes nevelni a gyereket, továbbá a példamutatásról sem szabad elfeledkezni. Bővebb információkért látogass el a wellnetviztisztito.hu webáruházba!