Kardinális az alap szakszerű előkészítése a szegélyléc telepítését megelőzően

Laikusként ugyan azt gondolhatnánk, a különféle hideg- és melegburkolási, valamint kőművesmunkálatok speciális eszközöket és évtizedes rutint igényelnek, holott a precíz végrehajtás és a minőségi alapanyagok használata a kulcs.

Utóbbiak közé tartozik például a szegélyléc is. Ezeknek a kiegészítőknek az alkalmazásával megbizonyosodhatunk arról, hogy munkánk során a kialakított felületek biztosan egyenesek, illetve igénytől függően vízszintesek, avagy függőlegesek lesznek-e. Időnként ennek szinte kizárólag esztétikai jelentősége van, ám olykor a tartósság és a szerkezeti stabilitás is múlhat ezen a kérdésen. Gondoljunk csak arra, hogy vakolásnál mennyire szembeötlő, ha egy sarok éle nincs tökéletesen kiképezve, ám ha egy csempézés lesz egyenetlen, az valószínűleg azt eredményezi, hogy idejekorán javítanunk kell majd. Szegélyléc telepítésével ezeknek a problémáknak a nagy része könnyedén megelőzhető. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha mindenhol a megfelelő típust használjuk és nagyon odafigyelünk arra, hogy használatuk szakszerűen történjen.

Elsőként tehát azt kell vizsgálnunk, pontosan hol is lesz alkalmazva a szegélyléc. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, mekkora strapabírósággal rendelkező darabot is kell majd beszereznünk. Amennyiben kerti betonelemek, járófelületek kialakítása a cél, úgy számolnunk kell a fagyveszéllyel, a folyamatos UV-sugárzás hatásaival és persze a rendszeres csapadékkal is. Ilyenkor a szegélyléc általában beépítésre is kerül, így a legkiválóbb minőségű modellek használata javallott. Ugyancsak kardinális, hogy mennyire szakszerűen történik a telepítés, valamint a felületek megfelelő előkészítése. Mindig olvassuk el a gyártói ajánlásokat, illetve kétség esetén kérjük ki szakemberek tanácsait. Így biztosak lehetünk benne, hogy munkánk kellően tartós lesz majd.