Milyen lakóautók közül válogathatunk?

Az úton elsuhanó lakóautókat látva könnyen azt kívánhatjuk, hogy bárcsak mi is ott ülhetnénk a volán mögött és szelhetnénk az utakat családunk vagy barátaink társaságában. Holott ennek semmi akadálya nincs, ugyanis a bérlésnek köszönhetően mi is átélhetjük a szabadság semmihez sem hasonlítható édes ízét.

Lakóautó már-már egy gyűjtőfogalom, melybe a legkülönfélébb gépjárművek tartoznak bele. Habár tény, hogy ez az egyik legelterjedtebb típus, melybe kétfajtát sorolunk, a félig integrált, valamint az alkóvos járműveket. A félig integrált típus nem más, mint egy tipikus lakóautó, míg az alkóvos gépjárművek esetében az alvórész előrébb nyúlik. Pont emiatt a családosok nagyon kedvelik ezt a verziót. A félig integrált mellett meg kell említenünk a teljesen integrált típusokat is, vagyis a lakóbuszokat, melyek méretüket tekintve is jóval nagyobbak, mint a sima lakóautók, így vezetésükhöz már nem elegendő a sima B-s jogosítvány, mivel jóval nehezebb velük közlekedni. Ezekben a típusokban már nem csak nappali, hanem több szoba is megtalálható. A lakóautóba bőven lehet pakolni, főleg, hogy rengeteg tárolóhellyel rendelkezik, azonban ész nélkül nem érdemes telepakolni. Egyrészt ez esetben is van súlyhatár, másrészt felesleges lényegtelen dolgokat magunkkal vinni az útra.

Mielőtt még útra kelnénk, nem árt, ha legalább körülbelül megtervezzük az utat. A spontaneitás ugyan vonzónak tűnhet, azonban, ha nincs tervünk és csak megyünk bele a nagyvilágba, akkor az rengeteg stresszel és idegeskedéssel fog járni, ami nem hiányzik egyetlen nyaralásról vagy utazásról sem. Jobb, ha előre megtervezzük a megállóhelyeket, ellenőrizzük az időjárást és összeírjuk, hogy milyen látnivalókat szeretnénk mindenképpen megtekinteni. Ha nemhogy B-terv, de még A-terv sincs, az könnyen rosszul sülhet el.