Minden esetben elengedhetetlen az előzetes tervezés a zsaluanyag megválasztásánál

Legyen szó akár felépítmények alapjainak kialakításáról, falazatok, szegélyek, netán kültéri járófelületek létrehozásáról, a legfőbb lépést minden esetben a betonozás jelenti. Amennyiben ezt mi magunk végezzük el, úgy kardinális részletes tervet készítenünk.

Ennek részét kell képezze a zsaluanyag típusának meghatározása is. Erre gyakorta nem kerül elegendő hangsúly, pedig akár az elkészült struktúra stabilitása is. Az, hogy ez mekkora kockázatot jelent a gyakorlatban, az nagyban függ persze magától az elemtől, amit épp létrehozunk. Térburkolatoknál, járdáknál nincs igazán életbevágó jelentősége némi eltérésnek, ugyanakkor például a falak kapcsán már döntő befolyással bír a precizitás. Ez utóbbi javarészt a zsaluanyag felhasználásán múlik. Igen szignifikáns különbségeket tapasztalhatunk ugyanis a különböző modellek esetében, legyen szó akár strapabíróságról, vagy kezelhetőségről. Ennek megfelelően minden jellemzőt meg kell vizsgálnunk, mielőtt még döntenénk.

Noha ezt akár mi magunk is megtehetjük, ha nem rendelkezünk elegendő rutinnal a betonozást illetően, úgy a zsaluanyag beszerzését is bízzuk inkább profikra. Kisebb projektek esetében persze bátran kísérletezhetünk – így szerezve tapasztalatot -, hiszen ha hibáznánk, a javítás akkor sem jelent túlságosan nagy gondot. Ilyen helyzetben a legfontosabb, hogy tudjuk, milyen szempontokra helyezzük a hangsúlyt a zsaluanyag kiválasztásakor. Noha az ár is döntő tényező lehet, ne erre fókuszáljunk. Tudniillik ennél sokkal meghatározóbb a teherbírás, amit mindig az adott betonmennyiséghez kell igazítanunk. A fa zsaluanyag mellett a műanyag is igen elterjedt a kisebb munkákhoz, nagyobb volumennél azonban ragaszkodjunk az acélhoz, lévén annál biztosan nem kell majd tartanunk a menet közbeni deformálódástól.