Így szabadulj meg a hátfájástól terhesség alatt

A hátfájás gyakori tünet a terhesség alatt és sokszor még utána sem múlik el. Több millió nő szenved tőle főként a várandósság 5-7. hónapjában, amikor a súlygyarapodás nagyobb méreteket ölt. Később, amikor a 7-10 kilós babát akár napi ötvenszer is felvesszük, szintén nem teszünk jót hátunknak. A terhesség alatt és a szülés utáni első évben néhány módszerrel legyőzhetjük a hátfájást.

1. Rendszeres testmozgás
A torna erősíti az izmokat és növeli a rugalmasságot, sok terhet levesz a gerincről. Terhes nők számára a gyaloglás, az úszás és a kerékpározás a legbiztonságosabb mozgásformák.

2. Meleg és hideg
Először a hideget használjuk jeges borogatás formájában. Ezt akár naponta többször is megtehetjük, majd 2-3 nap múlva váltsunk át a melegre. Egy forróvizes palackot tegyünk az érintett részre, de vigyázzunk, a hasat soha ne borogassuk!

3. Figyelj a testtartásra!
Ülés, állás és alvás közben is érdemes odafigyelni a testtartásra. Fekvő helyzetben egy párnát a két láb közé téve tehermentesíthetjük a gerincet, ezzel csillapíthatjuk a hátfájást. Ülés közben a derékrészhez egy összecsavart törölközőt tehetünk, a lábat pedig polcoljuk fel.

4. Akupunktúra
Az akupunktúrát hátfájás ellen is segítségül hívhatjuk, ha nem szeretnék fájdalomcsillapítókat szedni. Ez a módszer akár már egy hét alatt is csodákat művel.

5. Aromaterápia
A fürdővízhez csepegtetve a levendula és az ylang-ylang illóolaja kellemesen ellazítja az izmokat. A levendulaolajat azonban csak az első trimeszterben és akkor is csak ritkán szabad használni, mivel elősegíti az összehúzódásokat.