Hogyan viselkedjünk a szaunában?

Banálisnak tűnhet a fenti cím, de igenis vannak olyan illemszabályok, amiket szaunázás közben jobb betartani, ha nem akarunk megbotránkozó szempárokkal találkozni.

Otthoni, saját szauna gyártása esetén azt csinálunk a saját szaunánkban, amit csak akarunk. Azonban, ha olyan szaunát használunk, ahol mások is vannak, akkor jobb pár apróságra figyelni. Ilyen például, hogy ha bármilyen fertőző betegségben szenvedünk, akkor lehetőleg tegyük át egy másik időpontra a szaunázást, amikor már meggyógyultunk. Nem a szaunában kell meggyógyulni. Továbbá sem ittasan, sem másnaposan nem érdemes szaunázni. Sokakat leginkább az a kérdés izgat, hogy miben lehet szaunázni, főleg akkor, ha először készül szaunázni. Lehet fürdőruhában is, de manapság egyre népszerűbb a hagyományos lepedőben való szaunázás. Fontos, hogy előtte zuhanyozzunk le és alaposan törölközzünk meg. Ne bámészkodjunk és ne viselkedjünk kihívóan se, egész egyszerűen csak viselkedjünk természetesen. Ne feledjük, mindenki a forró gőzök miatt van odabent, nem pedig a másikra kíváncsi.

Szauna
Szauna

Viselkedés a szaunában

Ha már leültünk valahova, ne akarjunk állandóan helyet cserélni, egyszóval ne fészkelődjünk. A mozgás ezen a hőmérsékleten megterheli a szervezetet, valamint a többieket is zavarja. Ne foglaljunk el több embernyi helyet, mindenkit hagyjunk leülni. Abban az esetben, ha valaki vizet locsol a kályhára, legalább 3-4 percig ne menjünk ki, mivel így csak kiengednénk a forró gőzöket. Viszont, ha rosszul érezzük magunk, akkor mindenképp távozzunk. A szaunában ne együnk és ne is igyunk. A szauna nem egy büfé, ráadásul ezzel zavarhatjuk a többieket. Nem tanácsod beszélgetni szaunázás alatt, mivel fárasztó a szervezetnek, de ha mégis megtesszük, akkor lehetőleg csendben. Tudjon meg többet a szauna etikettről, mielőtt szaunázni indulna.