A rendszeres gázfelülvizsgálatról bővebben

A gázkészülékek és a gázrendszer rendeltetésszerű működése érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén karbantartani őket. Ha bármiféle problémát tapasztal, akkor minél előbb keressen fel egy szerelőt.

A gázfelülvizsgálatról bővebben a weboldalon olvashat. Ha nem rendelkezik gázszerelő végzettséggel, akkor abban az esetben se próbálja megbütykölni a gázrendszert vagy a gázkészüléket, ha úgy gondolja kis problémával áll szemben. Ha mindössze internetes cikkek és videók alapján akarja megszerelni a készüléket, akkor annak könnyen csúnya vége lehet. A gázkészülékek vizsgálatát, valamint a karbantartást bízza szakemberre. A készüléktől függően évente egy vagy két alkalommal kell elvégezni a javítást. A gázfelülvizsgálatot érdemes a nyári hónapokra ütemezni, mivel, ha ki kell kapcsolni a készüléket meghibásodás miatt, akkor sem kell a családnak a hidegben dideregnie. A gázszerelő hasznos tanácsokat adhat, így ne féljen kérdezni.

Elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy szükséges minden égő rendszeres szabályozása és tisztítása. Ezzel elkerülhető a helytelen égés, ami komoly károkat okozna. Ezenkívül épen kell tartani az égőit, biztosítva, hogy elkerülje az eltömődést és a maradékanyagok felgyülemlését. A tömlőket és csatlakozásokat is érdemes évi egy-két alkalommal ellenőrizni és cserélni kell, ha sérültek vagy hibásak. A gázvezetékeket és csöveket úgyszintén ellenőrizni kell a károsodás, elzáródás és korrózió miatt. Továbbá a régi horganyzott csöveket és szerelvényeket új rézvezetékekre kell cserélni. Ha gázszagot érez, nagyon fontos, hogy pontosan kövesse a gázbiztonsági óvintézkedéseket. Miután ez biztonságosan megtehető, kapcsolja ki a gázt a forrásnál!