Frida Kahlo élete és művészete

Frida Kahlo nevét még azok is ismerik, akik nem igazán jártasak a művészetek és a festészet világában. A festőnőt sokan jellegzetes, erős szemöldöke és izgalmas megjelenése miatt jegyzik meg, hanem nem mindennapi művészete miatt is.

Frida Kahlo élete mindennek mondható, csak egyszerűnek nem. A német és mexikói gyökerekkel rendelkező festőnő fiatalon szenvedett egész életére kiható balesetet, melyben komolyan megsérült, háromszor vetélt el, férje nyíltan többször is megcsalta, többek közt a festőnő húgával is. A számtalan nehéz élethelyzeten Frida Kahlo az alkotás által lendült át. Rengeteg önarcképet festett, melyet magányosságával magyarázott. A művésznő élete vége felé nagy álma teljesült azzal, hogy hazájában kiállították képeit egy galériában. A festőnő ekkor már ágyhoz volt kötve, ennek ellenére megjelent az eseményen, sőt később egy tüntetésen is részt vett, ahol tüdőgyulladást kapott. Végül ebbe halt bele. A Kék Házat, ahol született múzeummá alakították át. Itt működik a Frida Kahlo múzeum.

Frida Kahlo festményei

Eleinte Frida Kahlo képei az európai festészet hagyományait, azonban a későbbiekben a mexikói művészet és hagyományok, valamint a prekolumbián művészet hatott rá. Sokan szürrealistának tekintik Frida Kahlo művészetét, ez azonban egyáltalán nem egyértelmű. A szürrealisták ugyanis olykor teljesen elszakadtak a valóságtól, ellenben Kahlo szimbólumai könnyen megfejthetők. Majdnem minden festménye önéletrajzi ihletésű. Nagyon sok önarcképet festett, ezeken arca semmilyen érzelmet nem mutat, már-már maszkszerű. A művész lelkiállapotáról leginkább a háttér árulkodik. Bővebb információkért érdemes ellátogatni az alkotasutca.hu weboldalra, ahol akár Kahlo képeinek megfestéséről is többet megtudhatsz!