Fokhagymából minél többet az egészségért

A büdös rózsaként is emlegetett fokhagyma az egyik legegészségesebb fűszernövényünk. Előnyeit évezredek óta ismerik az emberek, használják betegségek ellen, sőt afrodiziákumként is. Ezért már érdemes leküzdeni az erős szaggal szembeni ellenszenvet.

A fokhagyma híresen jó érvédő és keringésjavító. Csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegség, a stroke és a szívroham kockázatát. A fokhagyma bőséges fogyasztását javasolják azoknak is, akik a magas vérnyomást szeretnék csökkenteni. Megelőzéshez és a már kialakult betegségek kezelésére is használhatjuk.

A fokhagyma az egyik legerősebb antioxidáns növény. Az antioxidánsoknak szervezetünk minden pontján fontos szerep jut, általánosan javítják az egészséget védenek a betegségekkel szemben. A fokhagyma a benne található allicinnek köszönhetően képes megelőzni a rákot és erősíteni az immunrendszert.

Antibiotikumként ősidők óta használják a fokhagymát. A baktériumokkal és vírusokkal szemben rendkívül hatékony, az influenza szezon előtt már jóval érdemes vele felvértezni magunkat. Ha már torokgyulladással vagy köhögéssel küzdünk, akkor is ajánlott naponta több gerezd fokhagymát nyersen elrágcsálni. Megszünteti az orrdugulást és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben.

Ahhoz, hogy a fokhagymának valamennyi gyógyhatását maximálisan kihasználhassuk, pucolás és aprítás után hagyjuk állni 5-10 percig. Ennyi idő kell, hogy az allicin felszabaduljon, ha ennél hamarabb fogyasztjuk vagy tesszük fel főni, alig-alig lesz benne értékes tápanyag.