Festők élete és műveik

A művészeket olykor nehéz megérteni. Nem csoda, hogy gyakran emlegetjük „művészlélek” és ezt általában nem pozitív értelemben szokás mondani. Pedig a művészek nem csak képekkel örvendeztetik meg a nagyérdeműt.

Festők – Általában csodáljuk őket nem mindennapi tehetségükért. Azonban sokszor csodabogárként tekintünk rájuk, ami nem is csoda, annak tudatában, hogy némelyik művész még saját kortársait, művésztársait is sokkolta vagy épp megbotránkoztatta, akár műveivel, akár tetteivel. Valószínűleg a megdöbbentő tettről mindenkinek, legalábbis a többségnek eszébe jutott Van Gogh, aki levágta saját fülét. Ugyanakkor nem csak a megbotránkoztató tettek miatt lehet emlegetni a művészeket, hanem egyedi látásmódjuk vagy életmódjuk miatt is, amit általában valamilyen formában a vászonra is felvittek. Érdekes látni, hogy egy-egy életesemény, szerelem milyen hatással volt az adott művészre és hogyan ábrázolta ezt a vásznon.

Híres festők

Érdemes tanulmányozni, olvasni a híres festők életét. Maguk a képek is sokat elárulnak, azonban akkor válik igazán teljessé a kép, ha az ember olvas a híres festők életéről és meg tudja, hogy a művész a kép alkotásának idején min ment keresztül vagy milyen meghatározó esemény történt a kép elkészülte előtt, aminek hatására a művész azt a bizonyos technikát, színeket, stílust választotta. Vannak olyan művészek, akik egészen fiatalon kezdtek alkotni, míg mások viszonylag későn léptek a művészet útjára, azonban így is sikerült maradandót alkotniuk. Utóbbiak táborába tartozik például Csontváry Kosztka Tivadar. De, megemlíthetjük a híres festők közt Frida Kahlo-t is, aki közel nyolcvan portrét készített saját magáról, mivel elmondása szerint saját magát ismerte legjobban. Amiatt is érdekes művész, hogy olyanok is példaképnek tartják, akik nem járatosak a művész világban.