Emiatt erősödhetnek az allergia tünetei

Az országban több millió ember szenved a különböző szezonális allergiáktól. Ők megtanulták, hogy a pollenszezon közepén jobb nem sétálgatni a szabadban és zárva tartani az ablakokat. Azonban van jónéhány dolog, amiről nem is sejtjük, de nagyban képesek felerősíteni az allergia amúgy sem kellemes tüneteit.

Egy kísérlet szerint azoknál a betegeknél, akik stresszhelyzetbe kerültek, fokozódtak a tünetek. Feltehetően a stresszhormonok generálják az allergiás reakciókat kiváltó fehérjék termelődését, ezért az allergiásoknak emiatt is érdemes csökkenteni a stresszt a mindennapokban. A szakemberek szerint, ha ezt megoldani nem tudjuk, elegendő alvással valamennyire ellensúlyozhatjuk a stressz káros hatásait.

Az alkohol 3%-kal növeli az allergiás tünetek erősödését, mivel a benne lévő baktériumok és élesztők a hisztamin termelődését segítik elő. Egy pohár bor elfogyasztása után fokozottan jelentkezhet a szemviszketés és az orrfolyás. Ugyanezt tapasztalhatják azok is, akik a ruháikat és ágyneműiket nem kellően magas hőmérsékleten mossák. Egy kísérlet szerint a 60 fokon mosott ágyneműben a poratkák 90%-a elpusztult, míg 40 fokon ez az arány csupán 6,5% volt.

Még a legártatlanabbnak tűnő szobanövény is ludas lehet az allergiások szenvedésében. Egy belga tanulmány szerint a betegek 75%-a legalább egy cserepes növényre allergiás, leginkább az orchideák, a pálma- és páfrányfélék jelentenek veszélyt. Érdemes elkerülni a klóros vízzel töltött medencéket és a cigarettafüstöt is, ha meg szeretnénk fékezni az allergia tüneteit.