Dr. Zsuffa Ákos – A minőségi felnőttképzés

A digitális technológiák új munkahelyeket hoznak létre manapság és teljes mértékben helyettesítik a meglévőket. Ezért segítenünk kell a mai alkalmazottakon a digitális képzésben és az informatika elsajátításában is. Ilyen képzések hamarosan Magyarországon is zajlanak majd.

Dr. Zsuffa Ákos szerint változtatásokat kell majd eszközölni a magyar felnőttképzésben, ebben az esetben a Vocational Training 4.0-ban, amely a digitalizálásra és az automatizálásra fókuszál. Erről bővebben a portfolio.hu oldalon olvashat. 2030-ra az Európai Unióban 100 millió felnőtt várhatóan részesül majd a felnőttképzésben és teljesen elsajátítja a digitalizáció kihívásait. A digitális kor növekvő munkaerő-piaci dinamikájának kezelése érdekében a munkavállalóknak mobilissá kell válniuk a munkahelyek, foglalkozások és iparágak között. Munka-specifikus készségeik relatív fontossága elenyésző lesz, míg a különféle foglalkozásokra alkalmazható általános készségek növekednek a digitalizálás és az informatikai készségek megszerzésével. Olyan nemzeti felnőttképzési programokat kell tehát alkotni, amelyek a munkavállalók általános készségeire, különös tekintettel elméleti és digitális készségeik fejlesztésére összpontosítanak.

Ezek az általános készségek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy a modern technológiával dolgozzanak, ahelyett, hogy küzdenének vele, és ezáltal növelik a munkahelyi mobilitást és a foglalkoztathatóságot. A technológiai változások a digitális korban folyamatosan gyorsulnak és szinte lehetetlen lépést tartani velük. Ehhez még több munkavállalót kell még rugalmasabban ráállítani a folyamatosan változó munkaerő-szükségletekre. Az új munkahelyek nagy része különböző foglalkozásokban vagy iparágakban jelenik meg. Sőt, más készségekre lesz szükségük ezentúl, mint a jelenlegi állások esetében. Erről bővebben a portfolio.hu weboldalon olvashat.