Betegségek, melyek az arcunkra vannak írva

Amikor egy orvos szemtől szemben beszélget a beteggel, nem csak a szavaira kíváncsi. Az arcon fontos nyomait fedezheti fel egyes betegségeknek, olyan tüneteket is találhat, melyek mögöttes egészségügyi problémákra utalhatnak.

A száraz, pikkelyes bőr és a kicserepesedett ajkak a kiszáradás figyelmeztető jelei lehetnek, de akár pajzsmirigy problémákat vagy cukorbetegséget is rejthetnek a háttérben. Nők esetében a túlzott arcszőrzet, különösen az állon és a felső ajak felett policisztás ovárium szindrómát jelezhet, melynek lényege, hogy a férfi nemi hormon szintje az egészségesnél magasabbra emelkedett.

A püffedt szem, a szem alatti táskák az allergia tünetei lehetnek. A szem érzékenysége következtében keletkeznek a szem alatti duzzanatok, melyek sötét, kékes árnyalatúak is lehetnek. Az egyik legjellegzetesebb tünet, amikor stroke következtében az arc asszimetrikussá válik. Ha ezt észleljük akár magunkon, akár máson, azonnal tárcsázzuk a mentőket.

Az arcszín egészségi állapotunk szempontjából talán a legbeszédesebb. A sápadtság vérszegénységet jelezhet, a sárga tónus májbetegségre utalhat, az ajkak körüli kékes árnyalat pedig szív- vagy tüdőbetegség következményeként is jelentkezhet.

Bizonyos emésztési problémák is kiütköznek a bőrön kiütések, irritáció formájában. A viszkető, piros dudorok autoimmun betegség jelei, amikor a szervezet kiütéssel reagál a gluténre. A pillangó alakú, az egész arcot beborító piros foltok a lupus tünetei közé tartoznak.