A védőprofil hiánya komoly sérülésekhez vezethet

Nagyobb volumenű kivitelezések esetében sokkal jelentősebb kockázattal kell számolni az esetleges munkahelyi balesetek bekövetkezését illetően. Tudniillik növeli a rizikót az állványon, magasban történő munkavégzés és a különféle szúrós tárgyak jelenléte is, mint amilyen például a kiálló betonacélvég is.

A rázuhanásból eredő sérülések elkerülésére a védőprofil használata jelenti a leghatékonyabb megoldást. Sajnos ezek a tüskék rendkívül masszívak és elég hegyesek ahhoz, hogy már a földön történő botlásból eredő egyensúlyvesztés is végzetes következményekkel járjon. Emiatt az itt alkalmazandó munkavédelmi felszerelések használata minden esetben kötelező. A védőprofil főként akkor jelent nagy könnyebbséget, ha több, párhuzamos betonacélvég letakarását kell megoldani, akár vízszintes, akár függőleges irányban. Amennyiben csak egy-egy különálló rudazat lefedése a cél, akkor a speciális kupakokkal még egyszerűbben megoldható a kérdés. A teljes biztonság eléréséhez ugyanakkor jó néhány tényezőre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az egyik ilyen a védőprofil típusának megválasztása. Tudniillik az előírások fokozatos szigorításának köszönhetően a kínálat ma már óriási, ám ez egyben azt is jelenti, hogy hatalmas különbségeket tapasztalhatunk az árakat és a minőséget illetően is. Ugyan elsőre talán jó ötletnek tűnhet egy költséghatékony alternatíva mellett letenni a voksunkat, ám hosszú távon a legkiválóbb kvalitással rendelkező modellel érhető el a kívánt eredmény. Egyfelől egy ilyen védőprofil rendelkezik azokkal a tanúsítványokkal, amelyek igazolják, hogy milyen körülmények közt nyújt elegendő védelmet a kiegészítő. Emellett az acélbetétnek és a strapabíró műanyag váznak hála rendkívül időtállók, ez pedig azt jelenti, hogy a védőprofil a későbbiekben újra felhasználható. Ez gazdaságossági szempontból is hatalmas előny.