A napelem előnyei a szélgenerátorra szemben

Mindenekelőtt el kell mondani, hogy mindenféle zöld energia kiváló választás, amely a megújuló energiaforrásokra hagyatkozik, illetve segít a fosszilis energiahordozók visszaszorításában.

Az Optimum Solar egy olyan cég, amely sok éves gyakorlattal végzi a napelem rendszerek telepítését és karbantartását. Sokszor hallottuk már, hogy a napelemes és az szélgenerátoros megoldások is több előnyös és néhány hátrányos tulajdonsággal rendelkeznek. Most annak jártunk utána, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyeket mindenképpen számba kell venni, ha egyik vagy másik megoldás mellett döntenénk.

A szélerőművel számára szükséges energiaforrás szinte mindenhol rendelkezésre áll és gyakorlatilag az év bármely szakában előfordulnak olyan napok, amikor a szélerősség megfelelő a lapátok meghajtásához. A szélgenerátorok sokféle kivitelében készülnek, ez azt is jelenti, hogy a gyakorlatban a telepítés költsége is rendkívül változó lehet.

A szélgenerátorokkal kapcsolatban van egy általános tévhit; ha azt látjuk, hogy forognak a lapátok, hajlamosak vagy azt hinni, hogy dübörög a termelés, de sajnos a gyakorlatban ez nem egészen így néz ki. A szélkerék forgása általában 6-10 km/h sebességnél kezdődik meg, de ez a szélerősség gyakorlatilag nem alkalmas az áramtermeléshez, vagyis a névleges teljesítmény leadásához.

A napelemek ezzel szemben könnyebben munkára foghatók. Viszont tagadhatatlan, hogy a téli hónapokban alacsonyabb a hatásfokuk. Mivel a napelemekből is számos különböző megoldás létezik, az ár itt is erősen változó. A legtöbb esetben ma is a gyengébb hatásfokú amorf szilícium napelem típusokkal találkozunk, amelyek hatékonysága elmarad a monokristályos és polikristályos napelemektől, viszont jelentősen olcsóbb is.