A konzuli szolgálat által nyújtott segítség

Ha külföldön bajba kerül, akkor jobb, hogy ha tisztában van vele, hogy minden magyar állampolgárt megillet a konzuli védelem. A konzuli védelem módját, formáját, valamint terjedelmét az igénylő rászorultságának és az igény megalapozottságának, továbbá az adott külföldi állam viszonyainak mérlegelése alapján dönti el a konzul.

Konzuli szolgálat nagy segítséget jelent a külföldön tartózkodó magyarok számára. Abban az esetben, ha bajba kerül, akkor a legközelebbi külképviselettel érdemes felvenni a kapcsolatot. Ha erre nincs mód, mert nincs elérhető távolságban magyar képviselet, abban az esetben bármely más uniós tagállam képviseletét szükséges felkeresni. A konzuli szolgálat számos esetben segítséget tud nyújtani, ilyen például, ha válsághelyzet adódik, ugyanis ekkor tájékoztatást nyújt az adott külföldi országban tartózkodó magyar állampolgárok számára, szükség esetén segít az evakuálás megszervezésében és a hazatérésben is segítséget nyújt. Ha elveszik vagy ellopják az útlevelet, esetleg külföldön jön rá, hogy az útlevél lejárt, akkor a konzuli szolgálat ideiglenes útlevelet állít ki a hazatéréhez.

Ha esetleg egészségügyi vészhelyzet állna fenn, akkor a konzuli szolgálat tájékoztatást nyújt a kórházak és helyi orvosok elérhetősége kapcsán. Ha orvosilag igényelt és szükséges, abban az esetben a hazaszállítás megszervezésében is közreműködik. Abban az esetben, ha a konzuli szolgálat tudomást szerez a magyar állampolgár letartóztatásáról, akkor tisztázza ennek okát, továbbá jogi megítélését, valamint a fogva tartás körülményeit figyelemmel kíséri. Ha a bajba került állampolgár kéri, akkor a konzuli szolgálat értesíti a hozzátartozót vagy egy segíteni képes ismerőst. Külföldi utazás esetén az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni, melyet az axa-assistance.hu weboldalon is megköthet!