A gyász fázisai, avagy min megy keresztül a gyászoló?

A gyász mindenki esetében egyedi, azonban vannak olyan általános érzelmi reakciók, amelyek a többségre jellemzőek. A bánat, fájdalom, kétségbeesés üresség érzés olyan érzelmek, amelyek a legtöbb ember esetében jelentkeznek. Az alábbiakban megosztjuk a gyász négy szakaszát, amin a legtöbb gyászoló keresztül megy.

Gyász fázisai közül az első a zsibbadás időszaka. A veszteséghez ez a fázis áll a legközelebb, közvetlenül utána jelentkezik. Ebben az időszakban zsibbadtnak, üresnek érzed magad. Valójában hasznos a zsibbadtság érzés, mert segít megelőzni, hogy az intenzív érzelmek elsodorjanak, illetve, hogy ezek az érzelmek felemésszenek. A gyász második fázisa a vágyakozás fázisa. Ekkor a veszteség előtti állapotokra vágysz, hogy minden olyan legyen, mint előtte és elhunyt szeretted újra veled legyen. Olykor azt is jelenti ez az időszak, hogy a veszteség állandóságát a gyászoló még nem ismerte fel teljesen. A harmadik fázis az úgy nevezett kétségbeesés és szervezetlenség időszaka. Ekkor nem tudod hogyan tovább, hiszen a körülötted élők nem élik át azt, amit te, így a tanácsaikkal sem tudsz mit kezdeni. Ebben az időszakban normális, ha azt érzed, hogy senki sem ért meg.

Ráadásul olyan hosszú ideje éltél az elvesztett személlyel, hogy fogalmad sincs, hogyan tudnál nélküle létezni. A negyedik fázis könnyebb, hiszen ekkorra újra nyitni tudsz a környezeted felé és elkezdheted felépíteni az új életed. Ezeken a fázisokon mindenképp át kell esni, hogy gyógyulni tudjon a lelked és elfogadd a veszteséget. Természetesen számos egyéb gyász fázis alternatíva létezik, ez csak egy a sok közül, de elég pontosan leírja, hogy a gyászolónak milyen szakaszokat kell megélnie. Ha szeretnél bővebben olvasni a témában, esetleg segítségre van szükséged, akkor látogass el a gyaszozvegyszulokent.hu weboldalra!