Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás nemcsak idősebb korban okoz problémát, de egyre gyakrabban fordul elő már 40 éves kor felett is. Kiváltó okai között a genetikai hajlam, a mozgásszergény életmód, a zsíros, fűszeres, sós ételek túlzott fogyasztása és a stressz is szerepelhet. A magas vérnyomás korunk egyik népbetegsége, de nemcsak gyógyszerekkel szállhatunk szembe vele.

A spenót az egyik legjobb növény, amit érdemes beilleszteni az étrendbe, ha a magas vérnyomás már fennáll, de megelőzésként is hatékony. Magnéziumot és káliumot is tartalmaz, mindkettő alapvetően fontos a vérnyomás szabályozásához. Ha kell, csökkenti, ha kell, megemeli a vérnyomás szintjét. A fölözött tejben szintén nagy mennyiségben található kálium, emellett D-vitamin és kálcium is, melyek együttesen szintén egészséges szinten tartják a vérnyomást.

Az antioxidánsokban gazdag paradicsomtól is hasonló hatást remélhetünk, akárcsak az étcsokoládétól. Mielőtt a magas vérnyomásban szenvedők rögtön a csoki után nyúlnának, nem árt megjegyezni, hogy csak mértékkel ajánlott fogyasztani (napi 25-30 kalóriát tartalmazó mennyiséget) és kizárólag minőségi étcsokoládét, melyben a flavonoidok képesek csökkenteni a vérnyomást.

A babfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, rostokkal, magnéziummal és káliummal, melyek nemcsak a vérnyomást csökkentik, de a szív egészségét is védik. Hogy a szójababot, a vese-, fekete- vagy fehérbabot választjuk, csak ízlés kérdése. Salátákba keverve vagy levest készítve belőlük egyformán hatékonyak a magas vérnyomás ellen.