Tálalj úgy, mint egy profi!

Egy szép, dizájnos és hiánytalan étkészlet már a sikered felét állja a konyhában. No persze nem árt némi főzőtudomány is ahhoz, hogy a tányérba ehető étel is kerüljön.

Kerüljön a konyhaasztalra pazar tálalású, finom étel. Ha biztosra szeretnél menni, tálalj fehér tányéron! Bármilyen ételről legyen szó, fehér tányéron fog a legszebben mutatni. Kihozza a színeket és ezen tűnik a legtöbbnek az étel. A fehér étkészlet jól mutat a hagyományos kerek formájában is, de nem muszáj itt leragadni. Nagyon dizájnos lehet az asztalon a szögletes, a csepp alakú, vagy az ovális étkészlet is. Nem véletlen, hogy az éttermek, kifőzdék is legszívesebben a fehér étkészletet részesítik előnyben. Bár nagyon divatosak mostanában a fekete és a szürke színű étkészletek azért kicsit fontoljuk meg ezek vásárlását. Vannak dolgok, amelyekben nem feltétlenül kell a divatot követnünk.

Egy étkészlet célja, hogy eleganciát és gazdagságot sugározzon, ne pedig szegénységet, egyhangúságot. Egy alap étkészlet 18 részes, amely három fogásnak megfelelő tányérokat tartalmaz: 6 db nagy lapos tányér, 6 db leveses tányér és 6 db desszertes tányér. Van persze 8 tányéros étkészlet is, a nagycsaládosoknak. A tányérokon kívül nem hiányozhat az asztalról az evőeszköz és a pohár sem. Ha teljes szettre vágysz, akkor lépj túl a 18 részes tányérkészleten és vásárolj olyan étkészletet, amiben levesestányér, salátás tál, kompótos tál, só és borstartó, de még szalvétagyűrű is megtalálható.

Fehér tányér
Fehér tányér

Az érkészlet és az asztalterítő az asztal dísze. Megadja a hangulatát a vacsorának és az összejöveteleknek. Nagyanyáink korában még több étkészletet tartottak otthon a háziasszonyok. Volt egy hétköznapi és volt egy drágább Zsolnay, vagy Herendi ünnepi étkészlet is, amit csak karácsonykor és egyéb ünnepekkor vettek elő és tálalták fel benne az ételt.  Mára azonban sok helyen ez sajnos nem így van.

Az étkészlet anyaga legtöbb esetben porcelán, sőt, mondhatjuk azt is, hogy ez a legszerencsésebb választás hosszú távra. A porcelán ugyanis nehezen mattul el és jól bírja a tisztítószereket, a mosogatógép használatot is. Mintájukat nézve rengetegféle étkészlet kapható, és csak az ízlésünkön múlik, hogy milyet vásárolunk.

Az asztalkultúra életünk egyik fontos része. Jobban esik az étel, ha az asztal szépen megterített, mintha összecsapott, szedett-vetett lenne. Főzz valami finomat, tedd az asztalra legszebb étkészleted és hozd össze a családot, barátokat egy kellemes, beszélgetéssel átszőtt finom lakomára!