Repedések a falon – Mikor kell statikust hívni?

A többség tisztában van vele, hogy új ház építése esetén a statikus munkája elengedhetetlen. Ugyanakkor nem csak ház építésekor, hanem számtalan egyéb esetben is nagy hasznát lehet venni a statikai szakvéleménynek.

Statikus elsősorban az épületek tervezésekor, építésekor kap komoly szerepet. Sajnos van, hogy kevésbé kellemes esetekben is a statikust kell kihívni, például, ha valamilyen külső hatás által repedések jelennek meg a falon. A statikus mondja ki azt is végső esetben, hogy egy ház lakhatatlanná vált, a benne való tartózkodás életveszélyes. Természetesen nem kell rögtön kétségbeesetten hívni, ha repedéseket lát a falon. Nagyon gyakran mindössze esztétikai hibáról van szó, ami általában a vakolat gyors kötése, száradása miatt is kialakulhat. Ha a repedés szemmel láthatóan nagy és nem csak a festék, hanem valóban a fal repedt meg, akkor viszont szükséges lehet statikust hívni. A statikus megállapítja, hogy mennyire komoly a baj, mit lehet tenni a probléma megoldása érdekében.

Abban az esetben, ha komolyabb átalakításról van szó, akkor is érdemes statikussal egyeztetni. Ilyen például, ha a ház egy teljes emelettel bővül vagy egy falat ki kell venni. Utóbbi esetében döntő kérdés, hogy támfalról van-e szó. A statikus megállapítja, hogy az eszközölni kívánt változtatások milyen irányban változtatná meg az épület stabilitását, teherbíróképességét. A statikus szakértelmének köszönhetően akár évszázadokig stabilan fog állni az épület. Ha szeretne bővebben tájékozódni a témában, akkor érdemes ellátogatni a kreabim.hu weboldalra. Továbbá a weboldalon elérhetőséget is talál, abban az esetben, ha Önnek is szüksége lenne egy megbízható, nagy szakértelemmel rendelkező statikusra.