Problémázik? Kezeld le gyorsan és ügyesen!

Vitázni általában senki sem szeret, de vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen. Ilyen esetben viszont érdemes résen lenni és úgy alakítani a helyzetet, hogy amennyire csak lehet, abból nyertesen kerülj ki. Most eláruljuk, hogy miként is lehet a leghatékonyabban lekezelni a vitázó embereket!

Először is őrizd meg a nyugalmadat! Ez a legfontosabb minden vita során. A nehezen kezelhető, vagy a konfliktust kereső, irracionális emberekkel szemben a higgadtság és a józan ítélőképesség, rendkívül fontos. A nyugodt helyzet szemléletmód és tárgyilagosság a legjobb fegyver! De mielőtt még egyáltalán belemennél a vitába, mérlegeld, hogy megéri-e egyáltalán, az adott személy méltó-e arra, hogy energiát vesztegess rá. Csupán azért, hogy megnyerj egy vitát, nem érdemes saját magad bosszantanod. Amennyiben viszont a vita kimenetele fontos, akkor ne menekülj a konfliktus elől, vedd fel a harcot!

Nem szabad személyeskedni! Nyertesen kerülhetsz ki a vitahelyzetből, ha proaktívvá válsz, avagy Te magad veszed át a vita irányítását. Ha irányítani tudod a gondolatok menetét az már nagy előny, de tartózkodj a személyeskedéstől, és tereld a higgadt tények, a megoldás felé a beszélgetést, különben csak egy soha véget nem érő veszekedést lesz a vitából.

Igyekezz függetleníteni a személyt és a helyzetet is. Persze ez nem egyszerű, nehéz szigorúan kezelni a konfliktust, és kedvesnek lenni azzal, aki a vitát szította, de meg kell tenni, mivel csak így lehet esélyed arra, hogy megtaláld a megfelelő érveket és ellenérveket. Épp ezért fontos az is, hogy maradj tárgyilagos, ha úgy érzed, hogy valakit már nagyon elragadtak az érzelmei. Még ilyenkor is a higgadtságra kell törekedni és a probléma helyett inkább a megoldást kell keresni. Ebben egy kis humor is a segítségedre lehet, de vigyázz, ne bagatellizáld el a helyzetet.