Ön tudta, hogy a paplan és párna élettartama a helyes karbantartástól is függ?

Egy paplan és párna általában 9-10 évre van tervezve, ez idő után érdemes újat vásárolni belőlük, higiéniai szempontokból. A paplan és párna, éjjeleink fontos szereplői. Ahhoz, hogy mindig friss és sokáig puha töltetű lehessen, némileg oda kell rá figyelnünk. Mindegy, milyen töltetű és milyen fedőanyagú a paplan garnitúra, érdemes folyamatosan szellőztetni és tisztítani őket. Az is mindegy, hogy drága, exkluzív a paplan, vagy egy teljesen olcsó, esetleg középkategóriás, egyaránt tovább tartanak, ha megfelelően óvjuk őket.

Hogyan kell karbantartani?

Ha nem szeretnénk tisztítóba menni, akkor az otthoni hagyományos mosógépben is ki lehet mosni a paplant és párnát. A lényeg annyi, hogy minimum 7 kg-os kapacitású mosógépbe tegyük be, mert elegendő hely kell neki ahhoz, hogy ne gyűrődjön nagyon.

A friss levegő sokat segít. A hálószoba ablakát nyissuk ki minden nap és szellőztessünk ki, lehetőleg reggel, amikor a legfrissebb a levegő. Ekkor a nedvesség és az izzadtság szépen elpárolog a paplanról, ami így mindig jó szellős lesz. Addig ne ágyazzunk be és ne takarjuk le az ágyat az ágytakaróval, hagy szellőzzön ki jól a paplan.

60 Celsius fokon is moshatjuk őket, mert így biztosra mehetünk, hogy kiöljük belőle a baktériumokat, poratkákat.

Ha lehet, enzimmentes mosószerrel mossuk az ágyneműt, paplant és párnát, mert ezek nem keményítik, nem nehezítik el és tartósabbak is lesznek.

Paplan-Párna
Paplan-Párna

Mosás után, ha van szárítógépünk, akkor szárítsuk benne 2-3 órán keresztül.

A párna mosása is fontos, mert bizony éjszaka sok nedvességet magukba szívnak az arcunkról, nyakunkról. A tollpárna a sok izzadástól sajnos képes ellaposodni, összecsomósodni. A tollpárna és tollpaplan, pehelypárna, pehelypaplan tisztításától nem kell tartani. Nyugodtan mossuk ki mosógépben, a hangsúlyt a szárításukra kell fektetni inkább. Őket is tegyük szárító programra. A szárítógépes programot 20 percenként érdemes megszakítani, kivenni a gépből és kézzel jól összerázni a paplant és párnát, majd folytatni a gépi szárítást. Ha nincs szárítógépünk, akkor tegyük ki a napra, a szabad levegőre, amíg megszárad. A legjobb, ha egész napon át kint van a friss levegőn.

A tollpaplanok és tollpárnák mosása, szárítása esetén tegyünk a dobba teniszlabdát, ami összerázza a tollat.

A gondoskodás meghálálja önmagát, meghosszabbítja a paplanok élettartamát. A paplan és párna kimosása után úgy érezzük, mint amikor újként feküdtünk be közéjük.