Névnap emlékeztető online

Sokszor megesett már, hogy későn jutott el a hír, hogy a családján belül, baráti társaságában vagy a munkatársai közül valaki névnapját ünnepeli. Sok kellemetlenséget elkerülhetünk, ha mindig napra készek vagyunk, hogy aznap éppen milyen népnapot ünnepelünk.

Mai névnap weboldalára kattintva gyorsan és könnyedén leellenőrizhetjük, hogy melyik ismerősünket vagy barátunkat kell éppen felköszöntenünk. A születésnap sokkal fontosabb ünnepnek számít, mint a névnap. Ám régen ez fordítva volt. Az idősebbek még mai is a névnapjukat ünnepelik. A régi magyar hagyományos nevek még mai is sokunknak ott van a fejében, különösen, hogy egy nagyobb eseményhez köthetjük. Pl., mint március 8.-án a nemzetközi nők napján a Zoltánokat is illik felköszönteni, vagy augusztus 20.-án mindenki tudja, hogy az Istvánok ünneplik a névnapjukat. Ám abban az esetben, ha a családunkban vagy a baráti társaságunkban, nem csak régi hagyományos nevek a megtalálhatóak, akkor könnyen bajba jöhetünk, hogy épp ki mikor ünnepli a névnapját.

Erre nyújt segítséget a www.mai-nevnap.hu weboldala, ahol mindig naprakész információval rendelkezünk. Megtekintheti az aznapi, holnapi vagy éppen már elmúlt előző napi ünnepeltek listáját. A világon sok más nép is ünnepli a névnapokat, mint pl. a csehek, lengyelek, románok, szlovákok vagy éppen a balti országok lakói. De olyan nemzetek is vannak, melyeknél mára már kiment divatból a névnap ünneplése, mint pl. a horvátoknál és a szlovénoknál. Az ortodoxvallásúak, pl. nem a saját népnapjukat ünneplik, hanem a család védőszentjének a napján ünnepelnek. A világ nemzetei között sok hagyományt másképpen ápolnak, ám ha Ön szeretne örömet szerezni családtagjainak vagy barátainak, akkor ne feledkezzen el a névnapjukról és lepje meg őket egy kis figyelmességgel.