Napelem minden mennyiségben!

A napenergia a nappal kezdődik. A napelemeket (más néven “PV panelek”) arra használják, hogy a nap fényét, amely a “fotonoknak” nevezett energia részecskékből áll, villamos energiává alakítsák át, amely elektromos terhelések táplálására használható.

Napelem rendszer és annak minden információja megtekinthető a napelemtechnika.hu weboldalon, tehát nézzen be hozzánk és mindent megtudhat a működéséről is. A napelemek sokféle alkalmazásra használhatók, ideértve a kabinok távoli áramellátó rendszereit, telekommunikációs berendezéseket, távérzékelést, és természetesen lakossági és kereskedelmi napenergiával működő villamosenergia-termeléséhez is. A napelemek tiszta megújuló energiát gyűjtenek napfény formájában, és ezt a fényt villamos energiává alakítják, amelyet aztán fel lehet használni az elektromos terhelések áramellátására. A napelemek több egyedi napelemből állnak, amelyek maguk is szilícium, foszfor (amely negatív töltést szolgáltat) és bór (amely pozitív töltést szolgáltat) rétegekből állnak. A napelemek elnyelik a fotonokat, és ezzel elektromos áramot indítanak el. A napelem felületére csapódó fotonokból származó energia lehetővé teszi az elektronok kiütését az atompályájukról és a napelemek által generált elektromos mezőbe engedését, amelyek aztán ezeket a szabad elektronokat irányított áramba húzzák.

Ez az egész folyamat fotovoltaikus effektus néven ismert. Egy átlagos otthon több mint elegendő tetőterülettel rendelkezik ahhoz, hogy a szükséges számú napelem előállítson elegendő napenergiát az összes energiaigény kielégítéséhez. Jól kiegyensúlyozott, a hálózathoz csatlakoztatott konfigurációban a napelem napközben áramot termel, amelyet éjszaka az otthonban használnak. A hálózaton kívüli napelemes alkalmazásokban az akkumulátorbank, a töltésszabályozó és a legtöbb esetben egy inverter is szükséges alkatrész lehet. További részleteket a napelemekről a napelemtechnika.hu weboldalon talál.