Mivel foglalkozik a genealógus?

Ez a furcsa, idegen szó, a genealógus, gyakorlatilag annyit tesz származástan kutató. Ezen belül találjuk meg a családfa kutatást. A genealógus gyakorlatilag utána kutat egy család történetének, összegyűjti a felmenők adatait és a megszerzett információk alapján elkészíti a családfát. Ezáltal megismerheti felmenői történetét és családja már nem élő tagjairól is rengeteg információt megtudhat.

Genealógus – Az emberek egy részét érdekli a történelem, egy részük pedig rendkívül unalmasnak tartja és az iskolában is végig unatkozta az órákat. Viszont rögtön érdekessé válik a történelem abban az esetben, ha saját családján keresztül szemléli. A genealógia, vagyis származástan egy segédtudomány, mely a nemzetségek és a családok történetét vizsgálja. Ez egy rendkívül összetett tevékenység, mely nagyon sok türelmet, logikát, figyelmet, kitartást, illetve alázatot követel meg a genealógustól. A családfa kutatás egy kicsit helytelen megfogalmazás, ugyanis nem arról van szó, hogy a családfát tanulmányozza a szakember, hanem információkat gyűjt, kutakodik és az eredmények alapján elkészíti a családfát.

Habár a mai emberek elsősorban a jelennel, de még inkább a jövővel törődnek, nagy mértékben gazdagodhat az, aki nem csupán a jövőbe tekint, hanem megismeri a múltját is. A többség mindössze a dédnagyszülőkig tudja visszavezetni családfáját. A szakember a kutathatóság, vagyis az írásos emlékek keretein belül, akár pár száz évre visszamenőleg vissza tudja vezetni a családfát. A kutakodással rengeteg hasznos, érdekes információra derülhet fény. Ha megismeri a felmenői életét, sokkal komplexebb, teljesebb embernek érezheti magát, aki tényleg tudja honnan jött, honnan származik! Bővebb információkért látogasson el a zacherandras.hu weboldalra!