Milyen a jó önéletrajz?

A mai rohanó világban nem minden perc, minden másodperc értékes. Így nem csoda, hogy a legtöbb esetben a huszonegyedik századi ember mindössze néhány másodperc alatt hoz döntést. Ez alól az álláskeresés sem jelent kivételt, ugyanis gyakran egy pillanat alatt dől el, hogy az adott önéletrajzot elolvassa a munkáltató vagy HR-es, esetleg rögtön félre dobja.

Milyen a jó önéletrajz? Ma már jóval nehezebb dolga van az álláskeresőknek. Egykor elegendő volt egy sablon önéletrajz, azonban ma már nem csupán egy profi önéletrajzot várnak a munkavállalók, mely tele van szakmai gyakorlattal és képesítésekkel, de jellemzően motivációs levelet is. Az, hogy milyen a jó önéletrajz, arra nagyon nehéz válaszolni, ugyanis az önéletrajz milyensége függ attól is, hogy hová nyújtják be. Más önéletrajz kell egy pék álláshoz és egy digitális munkakörbe. Egy valamit azonban biztosan ki lehet jelenteni, mégpedig azt, hogy az esszé jellegű, ömlesztett szöveget egy munkaadónak sincs kedve végig olvasni. Arról nem is beszélve, ha az asztalán huszonöt önéletrajz sorakozik, akkor biztosan félre fog rakni egy ilyen önéletrajzot, anélkül, hogy beleolvasna.

A legfontosabb, hogy az önéletrajz egyedi legyen. A sablonok letöltése és használata vonzó lehetőség, azonban, ha az adott állásra még tízen jelentkeznek, akik szintén sablont használtak, az általad küldött sablon önéletrajz egy lesz a sok közül. Érdemes a tanulmányok helyett inkább a kompetenciákra fektetni a hangsúlyt. A munkáltatót ez sokkal jobban érdekli, mint az, hogy hol vagy mikor érettségiztél. Ezenkívül az évtizedek óta megszokott hagyományos felépítésű önéletrajzokat is érdemes végleg elfelejteni. Ha szeretne bővebben tájékozódni a témában, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a lepesmagazin.hu webáruházba!

Forrás: Lépés Magazin