Mik a következmények, ha nem javíttatja meg időben a porlasztót?

A porlasztóról mindenki hallott már, azonban funkciójával és különösen működésével csak kevesen vannak tisztában. Pedig, ha jobban ismernék ezt az alkatrészt, akkor valószínűleg jobban ügyelnénk rá, hogy meghibásodás esetén kicseréljük. Ugyanis a meghibásodott porlasztó rengeteg kellemetlenséget tud okozni és az általa okozott kár összege sem kevés.

A porlasztó működéséről és meghibásodásáról itt tud tájékozódni! A porlasztó, vagyis a karburátor az autó azon alkatrésze, amely a megfelelő levegő-üzemanyag keveréket állít elő. Mindez egyszerűnek tűnhet, ugyanakkor rengeteg tényező van, mely befolyásolja az alkatrész működését. Hideg motor esetén az autóban gazdagabb keverékre van szükség. Az évek alatt a karburátor nagyon sok változáson ment keresztül, azonban az alapfeladata ugyanaz, mint egykor. A benzines és dízeles autók esetében a porlasztó felépítése különbözik, azonban közös bennük, hogy minden autóban megtalálható a porlasztó valamilyen formában. Az eltérő típusok esetében a porlasztóhibák nagyon hasonlóak. Ha az autó nehezen indul, döcög, sőt terhelés hatására le is áll, akkor van rá esély, hogy a porlasztó hibásodott meg.

Ha az autó a megszokotthoz képest túl sok füstöt bocsát ki, az szintén nem túl jó jel, ugyanis ez is a porlasztó hibájára utalhat. A porlasztó cseréjét nem szabad otthon megpróbálni kicserélni, ehelyett szakemberre kell bízni a munkát, ugyanis a porlasztó cseréje meglehetősen körülményes. Ha már cserére kerül sor, akkor fontos, hogy kiváló minőségű porlasztót vásároljunk. Ha a problémát nem vesszük komolyan, akkor komoly problémákkal kell szembesülnünk. A legkisebb probléma, hogy megnövekedik a fogyasztás, de emellett a hengerfej és a motor is károsodik. Ráadásul minél később történik meg a csere, annál nehezebb lesz kicserélni a meghibásodott alkatrészt!