Miért válasszunk pneumatikus megfogót?

Napjaink gyártósorain számos olyan feladatot találunk, ahol ugyanolyan vagy nagyon hasonló alkatrészek elhelyezését kell elvégezni. Ha ezek az alkatrészek nem igénylik a megfogó erő szabályozását a biztonságos felvételhez, akkor gyakran a mechanikus megoldás a legkézenfekvőbb, így a pneumatikus megfogó jelenti a megoldást.

A pneumatikus megfogók számos előnnyel rendelkeznek az elektromos és hidraulikus társaikhoz képest. Meghatározóan alacsonyabb működési és fenntartási költségek mellett sokkal gyorsabb manipulációra képesek, mint a más elven működő megfogók. Eredmény orientált világunkban ezen okok, amelyek miatt az alkalmazás ismeretében általában az első megoldásként érdemes megvizsgálni, hogy alkalmazható e pneumatikus megfogó a gyártási folyamathoz. E mellett tiszta közegben dolgoznak, nagy fogóerővel rendelkeznek és könnyen szerelhetőek egyedi ujjak az alkalmazásspecifikus követelményekhez. A pneumatikus megfogók típusaival közelebbről megismerkedhet a NECH Pneumatikus megfogók segítségével a forgalmazó webáruházában.

A fent felsorolt előnyök a legtöbb alkalmazásban kiaknázhatóak, ám ennek ellenére néhány esetben nem tudjuk pneumatikus megfogóval elvégezni a feladatot. Például, ha korlátozott variáció áll rendelkezésünkre a megfogandó alkatrész méretét vagy alakját illetően, korlátozott erőre van szükségünk vagy a megfogandó alkatrész helyzete, illetve a gépben lévő elhelyezési pont nem teszi lehetővé, hogy az alkatrészt a külső oldalainál megragadja vagy a belső oldalán a nyitási erő segítségével megtartsa.

Ugyan a pneumatikus megfogó korlátozott lökethosszal rendelkezik, amely akadályozhatja a különböző alkatrészek felszedését, ám a testre szabható megfogó ujjak hozzáadásának egyszerűsége lehetővé teszi, hogy összetett geometriájú elemeket is manipulálhassanak. A sokoldalú használhatóság érdekében a pneumatikus megfogók egyszerű szerszámváltókkal vagy gyorsan cserélhető ujjakkal együtt használhatók a különböző alkatrészek manipulációjához, eközben az alacsony működési és fenntartási költségek is megmaradnak. Optimális megoldás egy termékcsalád manipulációjához is, ahol a felvételhez szükséges körülmények a fentiek szerint rendelkezésre állnak.

Az elektromos megfogók leginkább a nagy keverési arányú alkalmazásoknál fordulnak elő, ahol a gyártási folyamat rugalmasságot igényel és a programozási lehetőségük a használat során jelentős előnnyel jár, azonban a pneumatikus megfogók sebességét és költségeit nehéz felülmúlni. Mindaddig, amíg alacsony keverési arányú, nagy volumenű automatizált gyártási folyamatra van szüksége a leggazdaságosabb módon, addig ragaszkodni fog a pneumatikus megfogókhoz.

Ha még inkább kedvező üzemeltetési költségek mellett dolgozó megbízható típust keres, vagy érdekes lehet Önnek, hogy a már meglévő rendszer fenntartási költségei hogyan csökkenthetőek tovább, akkor látogassa meg a Next Evolution Kft. webáruházát és keresse a NECH pneumatikus megfogókat.