Mi mindent érdemes tudni a gázvezetékekről?

Októberben jellemzően megkezdődik a fűtés szezon, mivel az időjárás ekkorra már eléggé lehűl. Különösen az éjszakák igazán hidegek. A gáz továbbra is a legnépszerűbb fűtési alternatívák közé tartozik, rengeteg háztartásban így melegítik fel az otthont.

A gázvezetékek kapcsán ezen a linken olvashatsz bővebben! A gázvezeték kapcsán, ahogy a készülék esetében is, szakember segítségét kell kérnünk, ha szeretnénk leellenőriztetni. Ezek a készülékek, vezetékek nem gyerekjátékok, nem olyan, mint például a falfestés, melyet kellő utána nézéssel egy amatőr is helyesen el tud végezni. Ha egy laikus igyekszik megbütykölni a gázvezetéket vagy gázkészüléket, annak sosincs jó vége. Jó esetben nem történik semmi és a probléma továbbra is fennáll, de rosszabb esetben könnyen még nagyobb kárt okozhatunk, amivel a saját és családunk testi épségét és életét veszélyeztetjük. A karbantartást jobb olyan szakemberre bízni, aki nagy szakértelemmel rendelkezik és több éves szakmai tapasztalata van. Sajnos a mai napig sok baleset azért következik be, mert a tulajdonos nem tartja fontosnak a karbantartást vagy félvállról vesz egy problémát.

A szén-monoxid már alacsony koncentrációban is igazán mérgező. Ha csak egy százalékba van jelen a levegőben, már az is elegendő ahhoz, hogy pár másodperc alatt eszméletvesztés következzen be. Súlyos gázszivárgás esetén az sem kizárt, hogy a gázvezeték cseréjére is szükség van. Talán mondanunk sem kell, hogy ez is a szakember hatáskörébe tartozik. Egy profi azt is meg tudja állapítani, hogy a gázvezeték felújítása is elegendő vagy komplett cserére van szükség. Természetesen az éves karbantartásról sem szabad elfeledkezni. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, akkor pedig nem szabad várni, hanem mielőbb szakszerű segítséget kell igénybe venni.