Mekkora jelentőséggel bír az ár egy komponens kiválasztásában?

Bármekkora volumenű építőipari kivitelezésről is legyen szó, megrendelőként három tényezőre biztosan nagy figyelmet fogunk majd fordítani. A minőségre, az időre és természetesen a költségekre. Ezek általában szorosan összefüggenek, így a legbölcsebb, ha komplex egészként tekintünk rájuk.

Nem is vitás ugyanis, miszerint egy határon túl az adott komponens ára meghatározó jelentőséggel bír majd, főképp, ahogy a munkálatok előre haladnak. Okkal hívják fel szakemberek a figyelmet arra, hogy egy ingatlan felépítése esetében mennyire meghatározó az előzetes tervezés. Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy nem számolnak egy-egy komponens árának emelkedésével, ahogy az is benne van a pakliban, hogy a hónapokig, nem ritkán évekig elhúzódó folyamatok munkaerő költsége is jelentősen megugrik majd. Ezt persze elkerülhetjük, ha legalább 10-20 százalékkal nagyobb büdzsével tervezünk, ám erre nem mindig van lehetőség. Ugyancsak komoly dilemmát okoz az idő. Szinte minden építkezésnél történnek nem várt események, melyek csúszást eredményeznek.

Ez egyrészt frusztráló, főképp, ha többször is előfordul, másfelől viszont plusz kiadást is jelent, hiszen menet közben áremelkedések történhetnek, egy-egy akciós komponens is kifuthat, illetve a bérlemények is viszik a pénzt. Amennyiben pedig hetek, hónapok mennek így el, az akár kapkodásra is sarkalhat minket, ami egyenes út a rossz döntések irányába. Ha ugyanis a cél a költségcsökkentés, akkor az általában egy kevésbé lényegesnek ítélt komponens lecserélését jelenti, valamilyen olcsóbb megoldásra. Ezzel azonban az egész ingatlan tartósságát és időtállóságát kockáztathatjuk. Gondolkodjunk tehát mindig két lépéssel előre és ha nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, akkor mindig kérjük szakember útmutatását. Akár valamely komponens kiválasztásáról, akár egy bonyolultabb folyamatról is legyen szó.