Méhnyakrák vizsgálat és annak kezelése

Főleg a mai modern világban igazán elkeserítő, hogy a méhnyakrák bár megelőzhető, mégis csak Magyarországon évente 1200 nő betegszik meg méhnyakrákban és ami még lesújtóbb adat, hogy ebből 500 – an bele is halnak.

Méhnyakrák vizsgálat nagyon fontos, hisz ennek során kimutatható a betegséget okozó Humán papillóma vírus, vagyis ismertebb nevén a HPV. Nagyon fontos a szűrésekre eljárni, hisz a többség úgy hordozza magában a vírust, hogy még csak tudomása sincs róla. A HPV vírusnak megközelítőleg 100 ismert típusa van, melyből 13 igazán veszélyes, hisz kimutatták róluk, hogy ok – okozati összefüggés van köztük és a méhnyakrák között. A legtöbb ember találkozik a HPV vírussal élete folyamán, azonban néhány hónapon belül a vírus távozik a szervezetből. A nők egy kisebb része, azonban nem ilyen szerencsés, hisz a vírus nem tűnik el, valamint a méhnyak – rendellenességek kialakulására is nagyobb esélyük van. A HPV fertőzés sejtváltozást okoz, melynek kezelése hiányában kialakulhat a méhnyakrák. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a HPV kimutatható.

Sokkal jobbak az esélyek, ha a betegségre még időben fény derül. Ha már megvan a baj, akkor a méhnyakrák kezelése több mindentől is függ, például a betegség stádiumától, a beteg életkorától, valamint egészségi állapotától, ezenkívül az illető gyermekvállalási szándékától. A 0 – ás stádiumú méhnyakrák kezelésére több sebészeti eljárás is szóba jöhet. Az I – es stádium során a méhet hasi műtét keretein belül eltávolítják. A II – es stádiumnál a méhen kívül a méhnyakat, a hüvely felső részét és a medence nyirokcsomóit is eltávolítják. A III – as és IV – es stádium esetében már sugár és kemoterápia alkalmazása szükséges. A méhnyakrák kezelése egy komoly eljárás, azonban jobb szűrővizsgálatokkal mielőbb felismerni a bajt.