Megkérdeztük az FVSZ elnökét a várható szakképzésbeli változásokról

A közoktatást időről-időre rengeteg kritika éri, azonban úgy tűnik komoly változások ígérkeznek a jövőben, már ami a szakképesítés megszerzését jelenti. A változások kapcsán egy szakmabeli véleményére voltunk kíváncsiak.

FVSZ elnöke (Zsuffa Ákos), elmondta, hogy bár pontos részleteket még nem ismernek, azonban a közelgő változások kifejezetten üdvözlendők. A kormányzat egyre inkább igyekszik a szakképzés irányába terelni a fiatalságot. Nem csoda, hisz hatalmas a hiány számos szakmában, nagyon sok fiatal inkább egyetemre megy. Az OKJ 760 szakképesítést tartalmaz. Sokan vannak, azon a véleményen, hogy felesleges ennyi szak, inkább csökkenteni kéne a számukat körülbelül 200-ra, amiken belül lehetne specializálódni. Úgy tűnik a kormányzat is elgondolkodott ezen a lehetőségen, mivel két szakmalista létrehozásán gondolkodik. Ennek keretein belül egyrészt lesznek olyan széles alaptudást nyújtó alapszakmák, melyeket a diákok egyházi vagy állami iskolarendszerű oktatásban tanulhatnának. Másrészt a különféle részterületeket érintő, speciális szaktudást a felnőttképzési kurzusokon sajátíthatják el a diákok.

A Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos elmondta, hogy eddig a képzettség határozta meg a szakmákat, azonban az új, rugalmas rendszernek köszönhetően a szakmákhoz lehet igazítani a képzéseket. Zsuffa Ákos továbbá azt is kiemelte, hogy az is pozitív, hogy az iskolarendszerű szakképzés, valamint a rövidebb képzési idő alatt elsajátítható felnőttképzés nem két egymással versengő terület lesz és hogy a kormány sem annak szánja őket. A felnőttképzők nem csak speciális szaktudást nyújtanak, hanem nyelvtanfolyamokat, valamint tréningeket is.