Így add be kutyádnak a gyógyszert!

Nem szükségszerű, hogy a gyógyszerbeadás rémálom és küzdelem legyen. A kézhez szokott állatok esetében az alábbi lépéseket követve gond nélkül sikerülhet a kapszulák beadása, mégpedig fájdalom- és stresszementesen.

A legjobb pozíció, ha a kutyát a karunk és a mellkasunk közé fogjuk, így tudjuk tartani a fejét is. Jó, ha van segítőnk, aki kinyitja a kutya száját és be tudja helyezni a tablettát. A kutyát akár az asztalra is állíthatjuk, éppen úgy, mint az állatorvosnál, így még könnyebben hozzá tudunk férni. Arról gondoskodjunk, hogy a kutya hirtelen mozdulatot téve se tudjon leesni.

Hogy kinyissuk a száját, fogjuk meg felülről, az orránál és nyomjuk be a száját a szemfogak mögötti részen, de csak fokozatosan, nehogy ijedtséget, netán fájdalmat okozzunk neki. Ha sikerül a bőrét benyomni a szemfogak mögé, a kutya automatikusan nyitva fogja tartani a száját, nehogy leharapja a saját ajkát.

A tablettát a mutató és a középső ujjunkkal fogjuk, majd a torok leghátsó részére helyezzük. Közben a szabad ujjainkkal nyomjuk lefelé az alsó állkapcsát, felülről a másik kezünkkel pedig szilárdan tartsuk a kutya száját. Ha sikerült betenni a tablettát, húzzuk ki az ujjainkat és csak utána engedjük összezárni az állkapcsait. Hogy a gyógyszer lenyelését segítsük, lefelé irányuló mozdulatokkal a torkát dörzsölve nyelésre ösztönözhetjük az állatot.

Hogy a kutya valóban lenyelte-e a gyógyszert, annak biztos jele, hogy utána megnyalja az orrát. Ha ez elmarad, a gyógyszer még valahol a szájában van és idő kérdése, hogy mikor fogja kiköpni.