HPV – Mit érdemes tudni róla?

A HPV vagy teljes nevén humán papillomavírus a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés. A HPV a férfi és női külső és belső női nemiszerveken, valamint a végbél és száj nyálkahártyán is tüneteket okoz.

HPV egy komoly betegség, ami több mint 100 alfajjal rendelkezik a világon, ezek nagy része a nemi szervek tájékán jelentkezik tünetek formájában. Bizonyos alfajok nagyobb kockázatot rejtenek, mint azt az ember gondolná. A HPV akár több éves lappangási idővel is rendelkezik, ez alatt a vírus és a tünetek rejtve maradnak. A nőket érinti második leggyakoribb rosszindulatú daganat a méhnyakrák, mely 90 százalékos valószínűséggel a HPV fertőzéssel van összefüggésben. Ráadásul nem csak a nőknek kell tartani a HPV általi rákos megbetegedéstől, mivel a statisztikai adatok szerint az összes rákos megbetegedés 6 százalékáért a HPV a felelős. A HPV tehát egy nagyon veszélyes betegség, amit minél előbb diagnosztizálni kell. A legnagyobb veszélyt pont, hogy az jelenti, hogy a HPV-nek nincsenek tünetei, így a beteg sokáig nem is sejti, hogy megfertőződött.

A HPV fertőzésre a rendszeres citológiai vizsgálat során kerülhet sor. Ugyanakkor a HPV kimutatása, valamint tipizálása egyéb nyálkahártyákból is kimutatható, így például száj nyálkahártyáról vagy végbélről is lehetséges. Bármilyen vizsgálatot is választ, nagyon fontos, hogy időben forduljon orvoshoz, hiszen minél előbb ki kell deríteni, ha megfertőződött, mivel ezáltal a súlyosabb betegségek kialakulása is megakadályozható. Ha szakorvost keres, akkor mi a Belvárosi Orvosi Centrumot ajánljuk, ahol urulógus, nőgyógyász, proktológus és nemigyógyász szakorvos segítsége egyaránt kérhető, így az intim területek problémáira komplex megoldást kaphat.