Havas úton való vezetés

Ahogy egyre közelebb érünk a karácsonyhoz és egyre gyakrabban süllyed a hőmérséklet fagypont alá, annál inkább tudatosul bennünk, hogy óvatosabban kell közlekedni. Érdemes nem csak az autónkat, hanem saját magunk is felkészíteni a téli időjárásra és főként a havas utakra!

Ha bővebb információkat szeretne megtudni a havas úton való vezetésről, akkor kattintson ide. Telente, ha autóval járunk dolgozni, akkor célszerű legalább negyed órával korábban kelni, már ha nem akarunk elkésni, ugyanis az autót le kell takarítani, be kell melegíteni. Először is érdemes beindítani az autót, mivel így nem fog pára képződni, ha beülünk, továbbá az autó külső tisztítása is gyorsabban végbe megy. Célszerű a szélvédőt, visszapillantó tükröket és ablakokat megtisztítani, ezek létfontosságúak a biztonságos közlekedéshez. Ha pedig már biztonságos közlekedésnél tartunk, érdemes letisztítani az irányjelzőket is, továbbá a csomagtartóról, autótetőről és motorháztetőről is a havat. Ugyanis egy kisebb fékezés is elég ahhoz, hogy az autótetőről a szélvédőre zúduljon a hó. Másrészről a mögöttünk jövő se örül, ha a menetszél a szélvédőjére fújja a havat.

A jeges, csúszós téli úton az egyik legnagyobb veszély, hogy nem látni pontosan, hogy hol van lefagyva vagy hol vizes az aszfalt. Különösen abban az esetben, ha bizonytalan vagy nem megszokott útvonalon közlekedik, akkor érdemes még óvatosabban közlekedni. A gumik tapadását egy óvatos, de határozott fékezéssel érdemes tesztelni. Nagyon fontos, ha a jeges úton megcsúszna az autó, akkor megőrizzük hidegvérünket. Ha megcsúsztunk, akkor ne tapossunk a fékbe és ne kezdjük el össze-vissza rángatni a kormányt! A legfontosabb, hogy a téli havas utakon óvatosan vezessünk! Bővebb információkat a ka-autoszerviz.hu weboldalon talál!