Futni csak mértékkel egészséges

A futás az egyik legegészségesebb és legnépszerűbb sport. Csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet, segít levezetni a stresszt. Ugyanakkor egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a futásnak nemcsak előnyei vannak, de akár az élettartamot is megrövidítheti.

A futást lehet profi és amatőr szinten űzni, a hangsúly minden esetben a mértékletességen van. Szakértők szerint a rendszeres futás jól karbantartja a testet és számos pozitív hatása van, de csak abban az esetben, ha heti 2-3 óránál többet nem fordítunk rá. A “több jobb” ebben az esetben tehát nem működik, legalábbis a legújabb kutatások szerint.

Olyannyira, hogy egy tanulmány szerint azok, akik a futás terén túlzásba esnek, éppen olyan arányban számíthatnak rövidebb élettartamra, mint azok, akik egyáltalán nem sportolnak. A mértékletes futás a legegészségesebb a szervezet számára, a túlzott fizikai megerőltetés ugyanis hosszútávon komoly szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

A tanulmány nem talált közvetlen összefüggést a túl sok futás és a keringési betegségek között, de a szakértők állítják, a túlzásba vitt futás minden szempontból elhasználja a testet és annak valamennyi rendszerében kopást idéz elő. Ha valaki éveken át hetente többet fut néhány óránál, a szíve átáll erre a túlzott igénybe vételre, ennek hatására pedig éppen azok az előnyei vesznek el a sportolásnak, amit a mértékletes testmozgás jelent egészségünkre nézve.