Fürdés egykor és ma

Arról számtalan cikk született már, hogy az emberek hogyan fürödnek napjainkban és milyen kádakban. Arról azonban keveset tudunk, hogy egykor hogyan tisztálkodtak az emberek, valamint ehhez milyen eszközök álltak rendelkezésre.

A fürdésről és a kádakról a korábbi korszakokban itt olvashat bővebben! Számtalan szakmai cikk található a kádakról, sőt a fürdésről is. Olykor viszont némi érdekességet is olvasni a témában. Manapság természetes, hogy az ember napi szinten letusol vagy elmerül egy kád vízben. Ez azonban nem mindig volt így. Az ókorban a fürdés leginkább a valláshoz és szertartásokhoz kapcsolódott. A higiénia miatt nem igazán merültek vízbe. Ugyanakkor a rómaiak híresek voltak fürdőikről, így nem csoda, hogy mindennap elmerültek a nyilvános fürdők vízében. Viszont érdekesség, hogy az első fürdőkádat nem ők készítették, hanem a krétaiak. Na, és mi a helyzet a középkorral? Nos, nem hiába emlegetik sötét középkorként. A középkorban ugyanis egy, de inkább két hetente fürödtek és a mindennapos tisztálkodást illatos vizek használatával helyettesítették, amik a parfümök elődjének tekinthetők.

A rendszeres fürdés az újkorban terjedt el, ekkoriban indult fejlődésnek a csatornázás is. A kád hosszú ideig csak a háló terekben vagy szalonokban volt, tehát nem külön helyiségben. Csak jóval később tették át külön helyiségbe. A 19-20 század környéke táján hatalmas vaskádakat készítettek, valamint ekkortól kezdve indult meg a szappangyártás is. Az első világháború után terjedt el a szokás az Egyesült Államokban, hogy a kádak egy különálló helyiségben kaptak helyet. A huszadik századra pedig szinte minden házban volt fürdőszoba! A kádak népszerűsége a mai napig tart, sokan ezeket preferálják a zuhanyzókkal szemben!