Fontos előre meghatározni mekkora méretű kerti fólia az ideális

Az egyre növekvő élelmiszerárak tükrében feltétlenül érdemes kihasználunk, ha rendelkezünk megművelhető földterülettel. A háztáji növénytermesztés ugyan igényel némi tanulást és gyakorlatot, ám a megfelelő eszközök birtokában már az első időkben is sikerrel járhatunk. Ahhoz, hogy minél több tapasztalatot szerezzünk, tanácsos minden egyes folyamatot saját magunknak elvégezni.

Amennyiben magról nevelünk palántát, egy kerti fólia beszerzése kardinális lépést jelent. Magyarországon ez szabadföldön sajnos nem igazán kivitelezhető, erre ugyanis sem az időjárás, sem pedig a talaj összetétele nem alkalmas. A megoldást hosszú évtizedekig az üvegház jelentette, ám ma már létezik egy költséghatékonyabb alternatíva is. A kerti fólia ugyanis több szempontból is ideálisabb választásnak tekinthető. Míg egy üvegház magas bekerülési költséggel jár, ráadásul ki van téve a külső behatásoknak, addig egy fóliasátor esetében ezekkel a tényezőkkel nem kell számolnunk. Ezzel együtt természetesen nagyon körültekintően kell eljárnunk a vásárlást megelőzően.

A kerti fólia vonatkozásában nagy hangsúlyt kell fektetnünk az ideális méret és forma megválasztására. Ennek tükrében alapos tervezésnek kell megelőznie a beszerzést. Számoljuk ki, a különféle növények pontosan hová kerülnek majd. Ezzel a módszerrel megtervezhetjük az ágyások pozícióját, itt pedig megkapjuk, mekkora méretű sátor az optimális számunkra. A kerti fólia elhelyezésénél törekedjünk arra, hogy az szélvédett területen történjen. Tudniillik, bár struktúrájából adódóan egy ilyen sátor jól ellenáll a külső behatásokkal szemben, érdemes mindent megtenni a károk elkerülése érdekében. Amennyiben hosszú távra tervezünk, épp emiatt tanácsos a strapabíróbb, galvanizált acél vázszerkezetű modell mellett letenni a voksunkat. Egy ilyen kerti fólia ideális esetben akár évtizedekig is ellátja majd feladatát.