Festővászon, az alkotás öröméért

A festővászon az egyik legfontosabb kellék, melyre egy festőnek szüksége van, hogy elkészíthesse művét az utókornak. A vászon helyes kiválasztásán sok múlik, akár a végeredményt is befolyásolhatja. Éppen ezért fontos tisztában lenni néhány alapvető dologgal a festővászon kapcsán.

Festővászon hosszú múltra tekint vissza, hiszen már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használtak lenvásznat a freskók és festmények megalkotásához. Az azóta eltelt idők során a vászon anyaga, illetve az előállítási módszerek is nagy mértékben megváltoztak, viszont a vászon szerepe a mai napig változatlan a művészetben. A középkorban rendkívül népszerűek voltak a vásznak, mely főként az olajfestészet terjedésének volt köszönhető. Az olajfestékekhez kitűnően passzolt a vászon, mert nagyon jól felszívta az olajat. Az már csak hab a tortán, hogy a festmények megalkotásához egy stabil, tartós felület jött létre. A vásznat legtöbbször fa kerethez rögzítik, annak érdekében, hogy a festéshez egy sima, stabil felület jöjjön létre. A korszerű vásznakon előzetes alapozás is jelen van, mely hatékonyan megakadályozza, hogy a festék beszívódjon a szövetbe, ez pedig nagy segítséget jelent a festék egyenletes eloszlásában.

A festővászon lenből vagy pamutból készül. Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A lenvásznat azért kedvelik sokan, mert tartós és erős, míg a pamutvászon előnye, hogy rugalmas és lágy. Attól függően, hogy melyik mellett dönt, változhat a vászon textúrája, valamint érzete. Érdemes több szempontot is mérlegelni és alapos átgondolást követően kiválasztani a tökéletes típust. Ha a festmény elkészült, akkor nagyon fontos, hogy ne legyen közvetlen napsütésnek kitéve, illetve a magas páratartalom és hő is árthat neki, ezért erre is ügyelni kell.